Már három úton is el lehet jutni Szalacsra

Miután 2016-ban átadták a Szalacsot Szilágypérrel összekötő, újjáépített utat, tavaly szeptemberben újabb 7 kilométeres szakaszt adtak használatba, ez Szalacsot a Szatmár megyei Érendréddel kapcsolja össze. Ezzel az észak-bihari nagyközség már három úton is megközelíthető.

„Annak idején megígértük, és amint látszik, betartottuk az adott szavunkat, összekötöttük Szalacsot Érendréddel. Dolgozunk azon is, hogy Érvasaddal, illetve Körtvélyes községgel is összekössük Szalacsot. Míg 2016-ig mindössze Ottomány felől közelíthettük meg a községközpontot, ma már három, a közeljövőben pedig négy irányból is elérhetjük Szalacsot, – magyarázta az átadáskor Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. – Kézzelfogható eredménye van annak, ha két önkormányzat és két megye jól együtt tud működni” – hangsúlyozta.

A szalacsiakank főképpen azért fontos az út, mert Nagykárolyba sokkal hamarabb oda lehet érni. Korábban csak Érmihályfalva felé kerülve, mintegy 50 kilométert megtéve lehetett eljutni a Szatmár megyei városba, most Érendréd felé a közúti távolság szinte felére csökkent. „Az út másik nagy haszna, hogy mivel ez a vidék az egykori Érmellék mocsárvidéke, nagyon magasan áll a talajvíz, egy-egy esőzés után a gazdák nehezen tudták a terményt hazahordani, miközben az út mentén több ezer hektár termőföld található. Így akár a szalacsiaknak, akár az endrédieknek vagy a vasadiaknak is hasznos ez az út” – magyarázta Horváth Béla, Szalacs polgármestere. Hozzátette: az út alapozása és lekövezése előtt az is előfordult, hogy „traktor húzta a traktort”, a gazdák ennyire nehezen tudtak hazajutni a szántóföldektől.

„Felújítottunk egy 40 kilométeres megyei utat, amely indul Tasnádról, és összeköti az Érmellék északi, Szatmár megyéhez tartozó részét Érendréden keresztül egészen Nagykárolyig. Erre az új útra rácsatlakozott elsőként a Szalacsot Szilágypérrel összekötő út, most rácsatlakozik a Szalacs–Endréd út” – magyarázta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Hozzátette: „Ezeknek az utaknak hatalmas gazdasági jelentőségük van egyrészt a több ezer hektár termőföldet megművelők és az itt élő egész közösség számára, másrészt tehermentesítik a főutakat”.

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.04
Galéria
Az útszakasz tavaly őszi átadásán Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök mellett Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Papp Tibor, Érendréd és Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere is megjelent Horváth Béla szalacsi polgármester meghívására
Kulcsszavak: