Elkészült a nagyváradi repülőtér új terminálja

Az új terminál minden szükséges engedéllyel rendelkezik, és holnaptól fogadja a gépeket, hangzott el CLAUDIA BARAN, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér ideglenesen megbízott főigazgatója és PÁSZTOR SÁNDOR, a Bihar megyei tanács elnöke által tartott mai, helyszíni sajtótájékoztatón.

Tulajdonképpen három projekt is futott a repülőtér kapcsán, emlékeztetett rá Pásztor Sándor megyei tanácselnök, és összegezte is ezeket. Az első és legjelentősebb a repülőtér új termináljának befejezése. Az új terminál a belföldi érkezések és indulások, illetve a nemzetközi érkezések helye lesz, míg a régi termináltól indulnak majd a nemzetközi járatok utasai. A beruházás összértéke 25,9 millió lej volt, ehhez 2017-ben nyolcmillió, 2018-ban 10,2 millió lej központi költségvetési támogatás eszközölt ki Cseke Attila szenátor, a különbözetet a megyei önkormányzat hitelből fedezte. Cseke Attila lapunk érdeklődésére felidézte, hogy 2017-ben és 2018-ban kihasználták azt a lehetőséget, hogy a központi büdzséből, a költségvetési törvény révén hozzanak forrásokat az új terminálra. Így ennek építése az elmúlt 3-4 év összehangolt megyei és parlamenti munkájának köszönhető. A terminál egyébként késéssel készült el, ezért  3,2 millió lejes kötbért számoltak fel a kivitelezőnek.

Szintén a repülőtérhez kapcsolódó beruházás volt a terminál előtti parkolók és utak felúlíjtása, ennek keretében 71 parkolóhelyet alakítottak ki a régi terminál előtt. Az áfával 949,3 ezer lej értékű beruházás idén áprilisban kezdődött el, és júliusban zárult, a kivitelező a Drumuri Bihor cég volt. Ugyanez a cég készítette el a 79-es országút és a repülőtér közötti bekötőutakat. Az áfával 2,8 millió lej értékű munkálatokat májusban kezdték el, és augusztus 21-én fejezik be, de már használaható állapotban vannak az utak.

Claudia Baran, a reptér ideiglenesen megbízott vezetője két jelentősebb tervükről is beszélt, az egyik a kifutópálya meghosszabbítása 2100 méteresről 2500 méterre való, illetve az utasok biztonságának növelése érdekében egy szenzorokkal ellátott, úgynevezett okoskerítés építése. A terminál bejárása során arra is felhívta a figyelmet, hogy minden járványügyi követelménynek eleget tettek, fertőtlenítenek, a várótermekeben kijelölték a használható ülőhelyeket. A nemzetközi légi járatok újraindítása továbbra is a tervek között szerepel, de erről részleteket nem árultak el.

2020.08.04
Galéria
Claudia Baran és Pásztor Sándor (Fotók: Bihar Megyei Tanács sajtószolgálata)
Holnap indul az első gép ettől a termináltól