Ha színezünk, akkor legyen zöld!

Nagyszalontán újabban a zöld a legkedveltebb szín. Természetesen nem a parkokra kell gondolni – azok mindig is szemet nyugtató szigetek volt a hajdúvárosban –, hanem a hulladékkezelés, a közvilágítás, a körgyűrű színére.

A háztartási hulladék a mindennapok velejárója, mely csak akkor nem okoz zavart, ha kulturált megoldást találunk a gyűjtésére és kezelésére. Nagyszalontán két nagy kategóriába oszthatók a fogyasztók: tömbházlakásban élőkre, illetve magánházasokra. Utóbbiak esetében a háztartási hulladék és a szelektíven gyűjtött műanyag holmi elszállítása heti rendszerességgel megoldott. A tömbházak udvarán azonban egy évvel ezelőttig nagy gondot okozott a folyton tornyosuló szemétkupac. A lakótársulások és városvezetők próbálkoztak zárható, nagyobb helyiségek biztosításával, de ez sem vált be. Végül az ökoszigetek telepítése mellett döntöttek, remélhetőleg ez megoldja a hulladéktárolás gondját. Egyébként Nagyszalonta is készül a hulladékkezelés reformjára, hamarosan az egész városban szelektíven, öt külön csoportba kell gyűjteni a háztartási szemetet, és az elszállításuk is különböző időpontban történik majd.

Egy másik projekt keretében a város utcai égőit cserélik LED-es égőkre, így a hajdúváros estéit is „zöld fény” világítja be, már ami a takarékosságot, energiafelhasználást illeti.

Élő gyűrű a város köré

Idén tavasszal hosszú távú projekt indult Nagyszalontán. A cél 18 000 facsemete elültetése körös-körül a város határában, mintegy zöld gyűrűként a (remélhetőleg hamarosan megépülő) elkerülő autóút és a város között. Patricia Ivanciuc, Nagyszalonta főjegyzője elmondta, az elképzelés szerint minden hajdúvárosi lakosra jut egy élő oxigéngyár, s a kezdeti tervek szerint az ültetésnél is számítottak volna a lakosságra.

Sajnos a járvány miatt idén nem lehetett csoportos fásítást szervezni, így a hivatal zöldövezeti osztálya ültette el a mintegy 4000 kis fát. A csemetékkel a megyei erdészeti hivatal támogatta a várost. Az ültetést folytatják ősszel és jövőre, míg körbe nem ér a fasor. Az ültetésnél arra is figyelnek, hogy kialakítható legyen egy kerékpár-, illetve sétaút a fasorok között, így pár éven belül kirándulásra, sportra is alkalmas lesz Nagyszalonta zöld gyűrűje.

Készült a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.03
Galéria
Elkezdték a fásítást
Környezetkímélő közvilágítás