Zöld út közlekedésbiztonságnak

Az elterelő út nem kerül le a napirendről, addig követeljük, míg meg nem épül: Nagyszalonta megérdemli a nyugodt, élhető városközpontot! (Török László)

A főutcán sétálva látható, milyen terhelően nagy a forgalom a közúton. A Nagyvárad–Temesvár főút forgalma halad át a városon, személygépkocsik és kamionok végtelen sora. A városvezetők évtizedek óta harcolnak a körgyűrű megépítéséért, ez idő alatt számtalan ígéretet kaptak. Legutóbb Románia költségvetési törvényébe is befoglalták az elkerülő út megépítésének kötelezőségét, elkülönítették a nyomvonalán a kisajátításra szánt pénzt. A hatástanulmányt a város készítette a Bihar Megyei Tanács anyagi segítségével – a folyamat mégis megszakadt.

A nagyszalontai helyi tanács, látva az aktatologatást, s hogy a minisztérium ígérete ellenére sem lép az ügyben, úgy határozott, nem vár tovább: a lakosság biztonsága érdekében jelzőlámpa-rendszert szerel a város öt gyalogátkelőhelyéhez. A kivitelezés épp a napokban tart, ottjártunkkor már elkészült a villanyrendőrök tartójának alapja, a rendszer vezetékeit is lefektették. A forgalom gördülékennyé tétele érdekében a lámparendszer összehangoltan működik majd, így remélhetőleg gyalogosok és autóvezetők egyaránt elégedettek lesznek a megoldással.

Nem ez az egyetlen lépés a közlekedésbiztonság érdekében, tudtuk meg a polgármestertől. Nagyszalontán kerékpárút vezet a város Sarkadi úti kijáratától a Nagyvárad felé vezető útig. A városban jelentős a biciklis forgalom, ezt teszi sokkal biztonságosabbá a külön sáv. Emellett az éjszakai világításra is odafigyeltek. Nagyszalonta kivilágítását energiatakarékos égőkkel oldották meg, s nemrég cserélték a város összes villanypóznáját új, biztonságos cölöpökre. A gyalogátkelőket erősebb égővel világították meg, ez az éjszakai átkelést teszi biztonságosabbá.

Készült a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.03
Galéria