Sorra szépülnek a tömbházudvarok

Az elmúlt évek egyik leglátványosabb eredménye Nagyszalontán a tömbháznegyedek udvarának rendezése.

Nagyszalontán a város különböző részein épültek tömbházak, legelőször az állomás környékén, majd a központban – közel félszáz esztendeje –, majd a rendszerváltás után a Váradi úti kijáratánál, később pedig a fiatalok lakásprogramjának keretében. A tömbházak környezete alig változott, s ami mégis, az sem nevezhető kedvezőnek. Az egykori garázssorok mára már használhatatlanná váltak, közben az egyre gyarapodó gépkocsi miatt egyre több parkolóra lett szükség. Ezt orvosolta a város önerőből: rendezte az udvarokat, utakat, gyalogjárót és zöldövezetet alakított ki az épületek között. Készült játszótér, helyet kaptak pihenősarkok és padok, és megnyugtatóan megoldódott a hulladékkezelés gondja is.

Jelenleg épp az állomás negyed egyik udvarán dolgoznak a munkagépek, az utolsó lépéseknél tartanak, aszfaltozzák a főútra vezető szakaszokat.

– Mi változott itt az udvarban? – kérdeztük Horváth János alpolgármestert.

– Az első lépések során a meglévő, föld alatti rendszerekre figyeltünk, hogy később ne kelljen megbontani miattuk a teret. Az udvarhoz tartozó garázs-, fáskamrasort lebontottuk, felszabadítva ezáltal egy jókora területet, és megnyitva, szellőssé téve az udvart. Az így felszabaduló helyen mintegy száz parkolóhelyet sikerült kialakítani. Elkészült 2200 négyzetméter út és 1500 négyzetméter járda, rendeztünk 2500 négyzetméternyi zöldövezetet. A rendezés során megoldottuk az esővíz-elvezetési gondokat is.

Készült a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.03
Galéria
Kulcsszavak: