A segítség nem szünetel, a tervek nem állnak le

Nagyszalonta főterétől pár lépésre, a nemrég megszépített Kossuth utcán áll a Magyar Ház, egy kulturális-adminisztrációs központ, ahol évtizedek óta segítik a település magyar közösségét. A belépőt GALI BOGLÁRKA fogadja, bennünket is ő tájékoztat a ház szerteágazó tevékenységéről.

Most kicsit túl nagy a csönd a Magyar Ház falai között, de ez csupán a járványhelyzet miatt van, más években nyári táborok, táncpróbák, nyugdíjas egyesületi találkozók peregnek szinte szünet nélkül, hiszen az épület ad otthont a nagyszalontai civil szervezeteknek és teret minden nemes kezdeményezésnek. A házat működtető RMDSZ rendszeresen segíti a lakosságot. Karitatív tevékenységével a rászoruló gyerekeknek, nagycsaládosoknak segít. A Magvető program révén – immár 10 esztendeje – a kisjövedelmű családokat támogatja vetőmag-csomaggal a gazdálkodás érdekében. A kezdetektől támogatta a honosítást, mintegy 15 000 személy kérelmét segítette ingyen.

Most a járvány miatt a tevékenység is korlátozott, de a ház tágas udvarán immár lehetőség van kisebb programok lebonyolítására. Pár hete például – minden szükséges óvintézkedést betartva – lehetőséget tudtak teremteni a lakosság számára, hogy véleményt nyilvánítson a tanácsosi jelöltlista ügyében. Nagyszalontán mindeddig a legdemokratikusabb módszerrel, előválasztás során rangsorolták az új mandátumra jelentkező jelölteket. Itt nem egy szűk létszámú vezetőtanács dönti el, hogy ki legyen a tanácsosi lista élén, hanem az a másfélezer ember, aki fontosnak érzi véleménye kinyilvánítását, s felkeresi a megadott időben a Magyar Házat, és leadja a szavazatát.

Gali Boglárka azt is elmondta, készülnek arra az időre, amikor visszatér az élet a megszokott medrébe, amikor ismét lehet rendezvényeket tartani, közösen szórakozni és együtt örülni. A programokat előkészítik, a Magyar Ház termei is rendben várják a vészmentes napokat.

Készült a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.03
Galéria
Számos sikeres gyermekrendezvény is otthonra talált a Magyar Házban