Testvértelepülési kapcsolatokban élenjárók

Kiskereki község az évek során tizenegy önkormányzattal írt alá testvértelepülési nyilatkozatot. NYÍRI SÁNDOR polgármester szerint ez rekordnak számít a megyében, de talán még Erdélyben is.

Miért tartja fontosnak a települések közötti kapcsolatok kiépítését? – tettük fel a kérdést Nyíri Sándor polgármesternek. Az előjáró egy pillanatot sem gondolkodott a válaszon. „Ahogyan egy családon vagy településen belül fontos az összetartás, hasonlóképpen a nemzet ilyetén való egyben tartása is létkérdés. Ezért is igyekeztünk a magyarországi kapcsolatépítés mellett a hasonló sorsra jutott, elszakított nemzetrészeken élőkkel is erősíteni az összetartozást. Sokat tanulunk egymástól, kulturális értékeink felmutatása mellett a gazdaságerősítő motiváció is jelen van” – mondta Nyíri.

Több alkalommal sikeresen pályáztak testvértelepüléseikkel közösen. Rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit, élő kapcsolatokat ápolnak.

Az első kapcsolatfelvétel az ottaniak kezdeményezésére a magyarországi Nagykerekivel történt. Nem a véletlen hozta össze őket a szintén magyarországi Öcsöddel sem. Tudni kell, hogy a török időkben több öcsödi lakos Érkeserűbe menekült. Arról viszont nem tudni, hogy a veszély elmúltával hányan mentek vissza szülőfalujukba, illetve hányan maradtak végleg az Érmelléken. Egy dolog bizonyos, az egyik öcsödi falurészt Keserűnek hívják. Feltételezhető, hogy a visszatelepültek odaköltöztek egykoron.

A kiskereki önkormányzat tudatosan igyekezett az elszakított országrészeken élőkkel is kiépíteni kapcsolatot. Így sikerült testvértelepülési nyilatkozatot aláírniuk a felvidéki (Szlovákia) Hosszúszó, a kárpátaljai (Ukrajna) Gút, a muravidéki (Szlovénia) Szentlászló települések képviselőivel. Mindezzel párhuzamosan tovább bővült a magyarországi testvértelepülések palettája is. Így léptek kapcsolatba a Komárom-Esztergom megyében található Naszállyal, Felsőtelekessel, Újfehértóval, Szentgyörgyvölggyel, Kokaddal és Kerekivel. Ez utóbbi nem keverendő össze sem Nagykerekivel, sem pedig Kiskerekivel.

A velük való kapcsolatfelvételnek is külön története van – sorolta Nyíri. Az egyik ottani önkormányzati képviselő családjával Székelyföldön töltött nyaralásából hazafelé tartott. Az államhatárhoz közeledve felfigyelt az egyik közúti táblára, amelyiken ez volt olvasható: Kiskereki. Nyomott egy nagy féket, majd a polgármesteri hivatal felé vette az irányt.

Kiskerekiben önkéntes tűzoltóság is működik, a lánglovagok több alkalommal jártak a határ túloldalán. Rajtuk keresztül is érkezett felkérés a kapcsolatok felvételére. A muravidéki Szentlászló településre pedig az Érkeserűben szolgált Balázs atya révén jutottak el, aki egy ideig Szlovéniában gyakorolta hivatását.

Kissé beárnyékolja a jelenlegi járvány a kiskerekiek idén esedékes jubileumát, amikor is a falu az 1220-ból fellelhető írás szerint 800 éves fennállását ünnepelheti. Ha szűk körben is, de tartanak megemlékezést, többek között a hősök emlékművénél – tudtuk meg a polgármestertől.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.30
Galéria
Kulcsszavak: