Nyelvőrünk új könyve

A Hajdúhét kulturális napján egy olyan kivételes ember munkássága előtt tisztelgett Nagyszalonta magyarsága, akinek a tevékenysége az egész magyar nemzet számára példaértékű. DÁNIELISZ ENDRE legújabb kötetét mutatták be.

A hajdúváros egyhetes rendezvénysorozatának kulturális napján Dánielisz Endre nagyszalontai pedagógus, helytörténész legújabb könyvét ismerhették meg az érdeklődők, melynek címe: Nyelvőrség Biharországban. A tanár úr több mint öt éve publikálja lapunk hasábjain az anyanyelv védelme mellett kiálló írásait, melyek szakszerűségük mellett a szélesebb olvasóközönséget is célozzák, diákokat és felnőtteket, a magyar nyelvet helyesen használni igyekvőket. Ezekből a nyelvészeti írásokból került most egy csokorra való a legújabb kötetbe. Szó esik bennük egyebek mellett Arany János nyelvi gazdagságáról, rokon nyelvekről vagy éppen helyesírásunk legújabb szabályairól.

A Várad kiadó és a Holnap Kulturális Egyesület közös gondozásában megjelent könyvet Szűcs László költő, szerkesztő mutatta be, de a kötet anyagának gondozója, Máté Zsófia, a Biharország folyóirat főszerkesztője is elmondta ünnepi gondolatait, valamint természetesen a kötet szerzője, Dánielisz Endre is megszólalt.

A tanár úr elöljáróban leszögezte, hogy bár ő nem nyelvész, mégis mindig késztetést érzett anyanyelvünk tiszta, pontos használatára, és arra, hogy ebbéli törekvésre serkentsen másokat is. Beszédében kiemelte, hogy mire fontos odafigyelni az írott és beszélt nyelvben, nem keverendő össze például, hogy mikor kell egybe és mikor külön írni egy-egy szót, figyelni illik arra is, hogy ne hagyjunk ki egy-egy betűt a szavainkból, hiszen akkor már teljesen más jelentést kapnak (például: helység-helyiség). Arra is felhívta a figyelmet, hogy igyekezzünk gyermekünk névadásakor a régi szép magyar neveket előnyben részesíteni, szemben a mostanában egyre divatosabb külföldi nevekkel. A könyvbemutató kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.

2018.05.22
Galéria
Dánielisz Endre évtizedek óta szívügyének tekinti anyanyelvünk helyes használatát
Szűcs László mutatta be a legújabb kötetet
A lapunkban megjelent írásokból összeállított könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni
A könyvbemutató dedikálással zárult
A nagyszalontai Magyar Házban tartották a rendezvényt