Szakértelem és folytonosság a paptamási iskolában

„Paptamásiban példaértékű az együttműködés a tanítónők és tanárok, valamint a szülők között. Sok olyan tevékenység van, amit közösen végeznek, ezért a gyermekeknek is könnyebb a tanulás, és mindenkit közelebb tudhatnak magukhoz” – mondja BACSÓ ERIKA, aki szülőként és pszichológusként is látja és értékelni tudja az iskola–diák–szülő hármas kapcsolatát.

Bacsó Erika kiemelte, nagyon fontos a közösségek nyitottsága, egymásra figyelése és a segítő szándék. Ez a három alapjában meghatározza az iskolai tevékenység hatékonyságát, ugyanis a kialakult légkör befolyásolja a felnőttek és a gyermekek hangulatát is. Barátságos, biztonságos környezetben a gyermekek is jobban tudnak teljesíteni és a szülők is nyugodtabbak, ha jó helyen tudhatják gyermekeiket.

Beszélt arról is, hogy mind az iskola vezetősége, mind a községi vezetőség a közösségi igényeknek mennek elébe a számtalan programmal, amit elindítanak. A diákok tanítás után is megannyi tevékenységbe kapcsolódhatnak be, ez pedig a szülőknek hatalmas segítség akár abból a szempontból, hogy délután is felügyelet alatt van a gyermekük, amíg ők dolgoznak, ráadásul hasznosan és közösségben tölti el az idejét, nem otthon, a négy fal között a számítógép előtt ülve vagy az okostelefont nyomkodva.

A paptamási édesanya elmondta még, szakemberként számos iskolában megfordul, és rálátása van arra, hogy hol milyenek a körülmények és a lehetőségek. Ebből fakadóan elmondhatja azt, hogy elégedett a paptamási iskolával, amelyre leginkább az egymásra figyelés és a közös munka a jellemző. Itt megjegyezte, hogy a gyermekek fejlődése és szocializációja szempontjából kiemelkedően fontos, hogy az előkészítő osztályosok, az elemisták és a gimnazisták között is szoros a kapcsolat, a gyermekek ismerik a tanítókat, tanárokat, és nem okoz nekik törést például a váltás a negyedikből ötödikbe lépéskor. Ugyanez a szoros kapcsolat jellemzi a tanári és a szülő közösséget, ugyanis számos olyan program zajlik, amely a gyermekek mellett őket is megszólítja és bevonja a foglalkozásokba.

„A paptamási iskola a felkészültség szempontjából az élvonalba tartozik, ez meglátszik a gyermekek eredményein is, például a nyolcadikosok idei eredményeiből. A szakképzett és a nagyrészt véglegesített tanári közösség nemcsak a szakértelmet, hanem a folytonosságot is jelenti, ami napjainkban az egyik legfontosabb elvárás lehet a szülők részéről” – hangsúlyozta Bacsó Erika.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.29
Galéria
Kulcsszavak: