Arany Jánosra emlékezett a szülőváros

Március első hétvégéjén ünnepélyes keretek között zárult le Nagyszalontán az Arany János-emlékesztendő. A koszorús költő 201 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Ebből az alkalomból szülővárosa színes, változatos programsorozattal emlékezett rá.

Irodalmi vetélkedő diákoknak

Az Arany János Elméleti Líceumban, a költő születésének 201. évfordulója alkalmából immár hatodik alkalommal szerveztek irodalmi vetélkedőt általános iskolásoknak és gimnazistáknak. A tanintézet klubhelyiségében Tornai Melinda igazgató üdvözölte a diákokat, s bátorította őket néhány kedves szóval, majd Doszlop Andrea magyartanár mutatta be a két zsűritagot: Mikló István Boldizsár református lelkészt és Ilyés Judit könyvtárost.

A verseny első részében minden csapat elszavalta csapatindulóját, majd feladatokat kaptak, illetve szavalatokat is hallhattunk. Az utolsó megmérettetés egy izgalmas szerepjáték előadása volt. Végezetül az eredményhirdetés következett. Először Mikló István Boldizsár kiosztotta az egyházközség különdíjait az ügyes versmondóknak, majd Ilyés Judit adta át a díjakat. Első lett az Arany Kereszt, második az Őszike Rend, harmadik pedig a Szalontai Bárdok nevű csapat.

Főhajtás Arany János emléke előtt

Március második napján az Arany János Művelődési Egyesület a költő szülőházánál várta főhajtásra a tisztelgőket. A tavaszi hóesésben Patócs Júlia egyesületi elnök idézte fel Arany alakját, majd Órás Tímea alkalomhoz illő szavalata következett. Az irodalmi kitekintő után a debreceni Művészeti Iskola két tehetséges kisdiákja, Zán Lili és Nagy Henrietta nagyszalontai népdalcsokorral ajándékozta meg a jelenlevőket, majd a debreceni Kodály Kórus énekszáma következett. Koszorúzással zárult a rendezvény szabadtéri része.

A megemlékezés kiemelkedő zenei élménnyel zárult, ugyanis a Kodály Kórus nagyszalontai előadásának adott otthont a Zilahy Lajos Művelődési Ház. Előbb még Patócs Júlia dióhéjban felidézte, mi minden történt az elmúlt Arany-év alatt, milyen sok rendezvény zajlott. Csűry István királyhágómelléki református püspök, az emlékév egyházi fővédnöke Arany Az ünneprontók című költeménye segítségével tartott összegzést. Ezután Szemes Kamilla, az Arany János Elméleti Líceum IX. A osztályos diákja szavalta el Arany János Domokos napra című művét. Mindezek után következett a Kodály Kórus Balladák énekben és szóban című műsora. Az énekelt és szavalt balladák mellett a tánc nyelvén is megjelentek a történetek, néptáncosok közreműködésével. A kultúrház minden szegletét bejárta a gyönyörű énekszó, a közönség hatalmas vastapssal jutalmazta az előadókat.

Köszönet az őrzőknek

Az Arany-esztendőt lezáró ünnepi program a református templomban igehirdetéssel kezdődött, ezen részt vett az emlékév világi fővédnöke, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök és a testvérváros, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd is. Később pedig mindketten koszorút helyeztek el Arany János köztéri szobránál.

A templomi gyülekezet Mikló István Boldizsár igehirdetését hallgathatta meg, majd az egyházközség kórusa szolgált két énekszámmal. A versek világába kalauzolta el a jelenlévőket Zsorda Dorottya, Tóth Blanka, Máté Júlia és Gali Boglárka, zenés összeállítással mutatkozott be az egyházközség ifjúsági csoportja és Gali Teréz előadóművész. Utánuk szólalt fel Németh Szilárd, s beszédében egyebek mellett gratulált a város magyarságának azért, hogy irodalmunk legnagyobb alakjának méltatásán keresztül Nagyszalonta is reflektorfénybe került, illetve hogy a hajdúváros méltóképpen tett eleget kötelezettségének, mindvégig képviselve az Arany János-i értékrendet. Köszönetet mondott „az egész város magyarságának, amiért büszkén ápolja és gondozza Arany János emlékét, nyelvét és szellemi örökségét”.

A templomi megemlékezés után az egybegyűltek a szoborparkba vonultak át, ott a meghívott vendégek, a református egyházközség, az önkormányzat, az RMDSZ-frakció, az Arany János nevét viselő magyar iskola és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a költő szobrát.

2018.05.22
Galéria
A debreceni Kodály Kórus alkalomhoz illő műsorral állt a nagyszalontai kultúrház színpadára (Fotók: Szenkó Melinda)
Az Arany-porta homlokzatán sorakoznak a megemlékezők koszorúi
Ünnepi műsorral szolgált az egyházközség ifjúsági csoportja
Helyi elöljárók és magyarországi vendégek a templomi megemlékezésen
Török László polgármester koszorúz, mögötte a testvérváros, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd és Németh Szilárd