„Aki azt mondja, itt nem történt semmi, az nyissa ki a szemét”

Pelbárthida fejlődésének és felzárkóztatásának története az utóbbi tíz esztendőben játszódik. A közigazgatásilag Paptamásihoz tartozó, magyar–román országhatár menti zsákfalu a legelmaradottabb volt a községben, ezért bőven volt tennivaló.

„Én szeretek itt élni, tősgyökeres pelbárthídi vagyok, a nagyszüleim is ebben a házban éltek, tőlük örököltem. Innen járok dolgozni, ide térek haza. Szeretek itt lenni, és most már jó is” – mondja Gombos Cornel a végig új árkokkal szegélyezett, nemrég leaszfaltozott út mentén, amikor megálltunk, hogy megkérdezzük a helybéli hétköznapi embert arról, ők miképpen értékelik a vidéki életet.

Megtudtuk, a helybéliekben erősen munkálkodik az egészséges lokálpatriotizmus, büszkék arra, hogy – ahogy ők mondják – pelbárthídiak. A Nagyváradhoz közeli, csendes, nyugodt kis falu tiszta levegőjét beszippantani valódi felüdülés azoknak, akik ide kiérkeznek a poros, füstös nagyvárosból.

„Szeretünk itt élni”, – ismételgeti Gombos Cornel, s azt is hozzáteszi, volt olyan időszak, amikor igencsak nehéz volt itt az élet. „Pelbárthida a kommunista rendszerben két polgármestert is adott a községnek. Tudja, mi maradt utánuk? A nagy semmi. Bár az újságban számtalanszor megírták, hogy teljesítették a feladatot, leaszfaltozták a Tamásiból ide vezető utat, de ezt mi valahogy sosem vettük észre. Ha esős volt az idő, tengelyig érő sárban közlekedtünk, ha szárazabbra fordult, akkor biciklivel a gödröket kerülgetve valahogy eljutottunk az állomásig” – meséli.

A közelmúltról már elégedettebben vélekedik: „Aki azt mondja, itt nem történt semmi, az nyissa ki a szemét. Az utóbbi pár évben aszfaltozták le a falu útjait, mindenki kényelmesen, sima úton járhat, amikor csak akar, az árkokat is megcsinálták, a hidakat, mindent. Az oszlopokon esténként van villanyfény, világos van, biztonságban lehet járkálni. Hát ez változott meg. Korábban ilyen itt nem volt” – összegzi Gombos Cornel.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.29
Galéria