Nyüveden is jó irányba mennek a dolgok

PISKI IMRE és felesége tizenkét esztendeje költözött Nyüvedre, nyugdíjazásukhoz közeledve maguk mögött hagyták a forgalmas, poros, zajos Nagyváradot. Nem bánták meg a váltást, jól érzik magukat a kis faluban.

Amikor a kiköltözés mellett döntöttek, az első szempont az volt, hogy közel legyenek a Paptamásiban lévő gyermekükhöz és családjához, valamint Nagyváradhoz, és adottak legyenek a kényelmes időskori élethez a feltételek – magyarázza Piski Imre. Ők Nyüvedet választották, és bár eleinte kicsit tartottak attól, hogy a beígért településfejlesztés elmarad, kellemesen kellett csalódniuk: amit a községvezetőség megígért, be is tartotta, így adottak az európai körülmények a modern vidéki élethez.

Nyüveden rendezett főutca fogadja a látogatót, a házak előtt virágoskertek ékeskednek és rózsalugasok illatoznak. A falu közepe táján az aszfaltút kettéválik és körbeöleli a református templomot, majd az úttest ismét egyesülve halad tovább „a központ” felé, ahogy a helybéliek mondják. Itt található a teljes felújítás előtt álló kultúrház, a központi bolt és a település kis parkja.

A házak előtt sorakozó fák árnyékában majdnem minden porta bejárata mellett lóca van kitéve. Piski Imréék takaros háza előtt is van egy pad, amin kényelmesen foglalhatunk helyet, amíg faggatjuk a vidéki életről. Elmondja, amikor kinézték a megvásárolni kívánt házat, poros, sáros volt az utca, vízvezeték nem volt még, csak az ígéret létezett a hivatal részéről, hogy idővel mindent megcsináltatnak. „És meg is csináltak. Van vezetékes ivóvíz, elkészült a csatornarendszer, amely beüzemelés előtt áll. Majd ha Tamásiban is befejezik a csövek lefektetését, akkor kapcsolják be a rendszert” – magyarázza Piski Imre. Nemcsak a községközpont és a Nyüved közti utat tették teljesen rendbe, hanem a falu utcáit is. „Most már minden adott ahhoz, hogy az embernek itt kényelmes legyen az élete, távol a város zajától, s mégis közel. Nagyszerű közösséget találtunk itt, befogadók az emberek és segítőkészek. Szeretünk itt lenni, nem bántuk meg, hogy nyugdíjas korunkra ide költöztünk. Gondozzuk a virágoskertet, most is éppen a szőlőt metszettem, kertészkedünk, tartunk néhány háziállatot is. Kényelmesen dolgozgatunk, békében élünk” – összegzi interjúalanyunk.

Elismeri a község vezetőségének a munkáját, amelynek kézzelfogható és jól látható eredményei vannak. Szerinte dolgozni tudó és akaró, alkalmas csapat állt össze, amelytől azt reméli, folytatja a megkezdett munkát.

„Mi szeretnénk, ha nem torpannánk meg ezen az úton, amit elindultunk. Ez egy jó irány, mindenki láthatja, tapasztalhatja, hogy a lehetőségekhez mérten sok minden történik, az életünk jobb, könnyebb lett. Azt kívánom, hogy ez a csapat folytassa, amit elkezdett” – mondta Nyüveden Piski Imre.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.29
Galéria
Kulcsszavak: