Nehezen áll helyre a kulturális élet

A járványhelyzet a kultúrházak működésébe is beleszólt, egyelőre Paptamásiban sem indult újra a kultúrélet. Nyüveden és Pelbárthidán hamarosan elkezdik a kultúrotthonok felújítását.

Rendes körülmények között a március 15-i nemzeti ünneppel kezdődik a tevékenységük, áprilisban húsvéti ünnepségeket, májusban szülői bált tartanak a kultúrotthonban, ez a bál ugyanis már kinőtte az iskolát, – monda Borbély Szilvia kultúrreferens. Az egyik legfontosabb őszi esemény a szüreti bál, majd az idősek találkozója következik, amin 200-250-en vesznek részt. A farsangi és karácsonyi ünnepségeknek és az iskola összes rendezvényének is a kultúrotthon ad helyet, – egészíti ki Kocsis Béla, a község menedzsere. A falunap protokolláris része, előkészületei, a gyermekek próbái a fellépésekhez szintén ott zajlanak, s ott próbálnak a kórusok, a Gilice Néptánccsoport vagy a paptamási Odyssey Mazsorettcsoport is.

Eseményekre, keresztelőkre és kisebb lakodalmakra is kibérelik a kultúrházat, ahol 220 személyt kényelmesen le lehet ültetni. A bérleti díj a víz, villanyáram és gáz árát fedezi. Edényeket, tányérokat 250 személyre vásároltak, önkormányzati beruházásból. Két éve készíttettek 15 szüreti bálos ruhát, tavaly lettek függönyök, a külső-belső felújítást, tetőcserét egy uniós projekt segítségével 2016-ban fejezték be.

Terveik között hangtechnika beszerzése szerepel még, – mondta Borbély Szilvia. Hamarosan a nyüvedi és pelbárthidi kultúrházak felújítása és felszerelése következik. A munkálatokra uniós projektekkel nyertek támogatást, sok előkészítés kellett hozzá, de már csak egyetlen engedélyre várnak, és heteken belül elkezdik a tényleges felújítást. A pelbárthidai kultúrház felújítása és felszerelése 533 ezer lejbe, a nyüvedié 330 ezerbe kerül.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.29
Galéria
Borbély Szilvia a táncosokkal
A tamási kultúrház
Kulcsszavak: