„A mosógép leállhat, a lélegeztetőgép nem”

Saját áramfejlesztő is növeli a gondozottak biztonságát a borsi önkormányzat által működtetett idősek otthonában, ahol a járvány hetei, hónapjai különös odafigyelést igényelnek az ott dolgozóktól.

Laczikó Tündével, a Nagyszántó közelében található idősek otthona vezetőjével az intézmény udvarán, egy rendezvénysátor alatt ülünk le beszélgetni. Ezt ideiglenesen helyezték el, a járvány miatt most csak itt találkozhatnak a bentlakók a hozzátartozóikkal. Az óvintézkedések, a figyelem meghozta az eredményét, hiszen – miközben világszerte nagyon sok helyen történtek a járvány idején megbetegedések, halálesetek idősek otthonaiban – az itteni otthonban egyetlen megbetegedés sem történt.

A fertőzések elkerülése érdekében a szükségállapot első két hetében a dolgozók sem hagyták el az intézményt. „Ez az időszak volt az, ami lelkileg a leginkább megviselte a munkatársaimat” – mondja Laczikó Tünde. „Természetesen ez az állapot az időseket is rosszul érintette, az, hogy nem látogathatták őket a hozzátartozóik, csak webkamerán keresztül vagy telefon segítségével tudtak érintkezni a családtagokkal.”

Az sem volt egyszerű, hogy az orvosi ügyeletet közel két hónapig telefonos segítséggel tudták megoldani. „A mentőt csak a legsürgősebb esetekben hívhattuk ki, igyekeztünk mi magunk megoldani itt bent a gondokat.”

Azt mondja az otthon vezetője, hogy a sok napos összezártság ellenére nem alakultak ki konfliktushelyzetek, azért a család hiánya mindenkit megviselt, ugyanakkor összekovácsolta a társaságot. Valóban nem lehetett könnyű időszak ez nekik, hiszen ahogy erről beszél, látom, könnyek jelennek meg Laczikó Tünde szemében.

Az otthonban 36-an dolgoznak, amikor nincs járványhelyzet, egy részük normál nyolc órás program szerint, illetve a gondozók, asszisztensek éjszakai-nappali váltásokban. Jelenleg hetven idős ember lakik a létesítményben, ez jelen pillanatban a maximális létszám, de megkezdődött a manzárd kiépítése, ahol további mintegy húsz helyet tudnak kialakítani.

Amikor arra terelődik a szó, hogy milyen támogatást kapnak a borsi önkormányzattól, az intézmény vezetője azt mondja: „Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy akármit kérünk, azt a polgármesteri hivataltól megkapjuk, segítenek bennünket abban, hogy a munkánkat a megfelelő színvonalon végezhessük. Hogy konkrét példával is szolgáljak, hétvégente gyakran megesett, hogy áramkimaradások voltak, márpedig olyan idős lakóink is vannak, akik lélegeztető gépre szorulnak. Ezek a gépek töltöttségüktől függően 1-2 órát még működnek, ám vasárnap délután olykor hiába hívtuk az áramszolgáltatót. Egy ilyen helyzetben azonnal döntött a polgármester, s vásárolt egy nagy teljesítményű, 40 kilowattos áramfejlesztőt. Hogy ez szó szerint életmentő volt, igazolja, hogy a múlt héten egy teljes napig nem volt áramunk. A generátor az egész háznak képes áramot biztosítani, márpedig itt lift is működik, főzni is kell. De a legfontosabb az élet, hiszen a mosógép leállhat, de a lélegeztető gép nem.

A manzárd kiépítését is az önkormányzat finanszírozza, illetve az otthonba kerülő helyi lakosok a gondozási díjhoz havi 500 lej támogatást. Az is hatalmas segítség, hogy a fűtés és a villany számláját is az önkormányzat állja.

Készült a Borsi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.28
Galéria
Laczikó Tünte, az intézmény vezetője
Körültekintően gondoskodnak a lakókról a nagyszántói idősotthonban
A nagyszántói idősotthont a borsi önkormányzat tartja fenn
Sok az igény, a tetőtér beépítésével bővítik a ferőhelyek számát