Népi mesterek vására a Rhédey kertben

A népi mesterek vásárát 27. alkalommal tartják meg Nagyváradon, a Rhédey kertben (mai nevén Bălcescu park). Két hétvégén várják a látogatókat.

A járványügyi helyzet miatt, a zsúfoltságot elkerülendő, két szakaszban tartják meg idén a vásárt: július 17–19. és július 24–26. között. Az első eseményen, 17–19. között kerámiákat, cserép- és agyagedényeket, festett tojásokat, dísztárgyakat, textíliákat, üvegből és csontból készült tárgyakat, gyógynövényeket és mézeskalácsot lehet majd vásárolni. A második, július 24–26 között tartandó rendezvényre fából és bőrből készített portékákat, ikonokat, festményeket, kosarakat, hangszereket, faragott maszkokat hoznak a mesterek.

Érkeznek népi mesterek és iparművészek Románia majd’ minden szegletéből: Máramarosból, Bukovinából, jó néhány partiumi településről, Székelyföldről, Olténiából, Dobrudzsából, Moldovából, Bánságból. Fogyatékossággal élő gyermekeket, fiatalokat segítő civil szervezetek (mint például a váradi Down Egyesület, a Steaua Norocoasă Ház, a Borostyán Napközi) képviselői is árusítanak majd emléktárgyakat, képeslapokat, miegyebet.

A nyitvatartási program a következő: július 17-én 11–20 óra között, július 18-án 10–20, július 19-én pedig 10–19 óra között ; július 24-én 11–20,  július 25-én 10–20, míg július 26-án 10–19 óra között látogatható a vásár. Délutánonként, 18 órától folklórműsor lesz a Crișana Néptáncegyüttes előadásában.

A népi mesterek vásárának főszervezője a Körösvidéki Múzeum, együttműködő partnere a Bihar Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, a Crișana Néptáncegyüttes, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület.

2020.07.14
Galéria