Versenyben a nagyváradi Ady-múzeum Az Év Kiállítása címért

A magyarországi Pulszky Társaság által tizedik alkalommal kiírt Az Év Kiállítása pályázatra az idén a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot is benevezték az Ím, megtaláltam magamat! elnevezésű tárlattal. A zsűri döntése értelmében a váradi múzeum továbbjutott a második szakaszba.

Idén határon túli, magyar vonatkozású tárlattal is lehetett pályázni Az Év Kiállítása 2020 címért. Beérkezett 13 pályázat, 10 Magyarországról, 1-1 a felvidéki (szlovákiai) Kassáról, továbbá Nagyváradról és a vajdasági (szerbiai) Topolyáról. Egy múzeum két pályamunkát adott be, de a zsűri a kiírásnak megfelelően csak az egyiket fogadta be, így egy tucat „versenyzőjük” maradt. A határon túli múzeumok jelentkezése mellett jelentős változás az is, hogy ezúttal a kétmillió forintnál nagyobb, illetve kétmillió forintnál kisebb költségvetésből megvalósult kiállítások külön kategóriában indultak – ezzel próbálták elejét venni a szervezők annak, hogy teljesen más „súlycsoportban” pályázókat kelljen összemérni. Mert a cél változatlan: megkeresni a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított, a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató állandó vagy időszaki tárlatot. A nemes versengéssel a Pulszky Társaság egyben a magyarországi és határon túli múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést is segíteni akarja.

A neves szakemberekből álló zsűri kiválasztotta a továbbjutó kiállításokat. Az ítészek értékelése szerint mindenik tárlat értékes és érdekes, mindnek megvannak a saját érdemei, egyediségei. A válogatás után három múzeum kiesett a versenyből, nekünk, váradiaknak viszont öröm és büszkeség, hogy az Ady Endre Emlékmúzeum bekerült a második szakaszba (a kétmillió forintnál nagyobb költségvetésű kiállítások kategóriájában).

Az Ím, megtaláltam magamat! elnevezésű kiállítás a Körösvidéki Múzeum, illetve a Magyar Irodalmi Emlékházak programja keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum közös munkája, és egy régi adósságot törleszt. Szó szerint Ady Endre életének egyik fontos, emblematikus helyszínén (az egykori Mülleráj nyári kioszkja) jött létre e különleges tárlat. A város hajdani fényét, intellektuális légkörét, a holnaposok indulását, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének világát, az élénk társasági és sajtóéletet enteriőrökkel, játékosan asszociatív tárgyakkal megjelenítő tárlat nem csak Ady életének, életművének bemutatására vállalkozik. Gazdag anyaga „mélyfúrás” a fiatal, ambiciózus költő indulásának közegébe: a Léda-szerelem, a „botrányos” publicisztikák, a színházi szerelmek eddig nem látott dokumentumait, fotográfiáit, képzőművészeti anyagát gyűjtötték össze a kiállítás létrehozói. A tárlat teljes anyagának ismertetője magyarul, románul és angolul is olvasható. Több mozgóképes vetítés és interaktív játék lazítja a sűrű műtárgyanyagot,  s az idelátogató diákcsoportok is élvezetes és tanulságos órákat tölthetnek ebben a természetes anyagokkal dolgozó, építészetileg is hangulatos, izgalmas térben.

A jelenlegi elképzelés szerint (ha a járványügyi helyzet megengedi) a két fődíj és az elismerések átadását 2020. szeptember 26-án a budapesti Nemzeti Múzeumban tervezett egynapos rendezvényen ejtik meg.

2020.07.09
Galéria