Marad az ideiglenesség a reptér élén

Júniusi rendes ülését már a megyeháza dísztermében tartotta meg Bihar Megye Tanácsa. A nagyváradi repülőtér vezetőségére vonatkozó határozatot is hozott a döntéshozó testület, melynek új liberális tagja letette az esküt.

Májusban mondott le tisztségéről a Nemzeti Liberális Párt (NLP) egyik megyei tanácsosa, Viorel Lascu, az ő helyét a június utolsó napján megtartott rendes ülésen Alina Ioana Buzle foglalta el, le is tette a hivatali esküt. Az ülést immár a megyeháza dísztermében tartották meg a távolságtartási szabályok betartásával, vagyis az U alakú asztal mellett csak minden második széken ült egy-egy tanácstag, a többiek a falak melletti széksorokban foglaltak helyet. Az újságírók így kiszorultak a teremből, elvileg ők a megyei önkormányzat közösségi oldalán követhették az eseményt, ám a hangtovábbítás nem sikerül, így arról nem számolhatunk be, hogy mi hangzott el az ülésen.

Napirenden szerepelt egyebek mellett a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér ideiglenes vezetőségének ismételt kinevezése. A tavaly október óta szintén ideiglenesen működő testület eredetileg 4 hónaposra szabott megbízatását egyszer már meghosszabbították, s a február óta eltelt újabb 4 hónap miatt tisztújításra lett szükség. A tavalyi megbízást eredetileg azzal a szándékkal adta a megye, hogy az ideiglenes vezetőség megszervezi a versenyvizsgát a reptér majdani tényleges vezetőségének a kiválasztásához. Ez nem történt meg, Ioan Mang tanácsi alelnök most meg is jegyezte, meddig tartják még fenn az ideiglenes állapotot. A most megbízott ideiglenes vezetőtanácsi tagok szerződésében ugyanis nem szerepel, hogy versenyvizsgát kell előkészíteniük – egyebek mellett – a havi bruttó 1800 lejes fizetésért. A tanácsosok mindenesetre elfogadták az NLP-s Călin Gal által javasolt ideiglenes vezetőtanácsi tagokat. Jóváhagyták továbbá a reptér működési szabályzatát és az intézmény szerkezeti felépítését.

A fentebbin kívül egyébként több személyre szóló szavazás is napirenden volt, bizonyos testületek, bizottságok sorait egészítették ki, ezért a szavazócédulák kiosztása, beszedése, megszámolása miatt vontatottan haladt az ülés, ám jellemző volt az egyetértés. Egyetlen határozati javaslat nem ment csak át: az NLP-sek ellenszavazata miatt a megye nem adja koncesszióba a GND Agro Serv Kft.-nek a Hájó faluban lévő, 1,1 hektáros szántóföldjét.

2020.06.30
Galéria
Személyi kérdésekről is döntöttek
A járványügyi előírások betartása érdekében csak minden második helyet foglalták el a tanácsosok az asztal mellett
Az NLP frakció kiegészült, Alina Ioana Buzle letette a tanácsosi esküt