Patachich Ádám címere felkerül a püspöki palota főhomlokzatára

Ma délelőtt emelték végső helyére, a nagyváradi római katolikus palota főhomlokzatára a kilenc négyzetméteres címer első darabját.

A nagyváradi római katolikus püspöki palota főhomlokzata előtt ismét állvány magaslik, hiszen két-három hétre lesz szükség ahhoz, hogy a közel 700 kilogramm súlyú, kilenc négyzetméteres, 51 darabból kiöntött címer minden darabja a helyére kerüljön. Az első darabot ma délelőtt, a sajtó nyilvánossága előtt emelték a helyére László Attila restaurátor vezetésével.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök felidézte a püspöki palotát 1771 és 1776 között megépíttető Patachich Ádám püspök életútját is. Az egykori nagyváradi püspök 1716-ban horvát nemesi családban született, 1759. augusztus 29-én nagyváradi püspökké, valamint Bihar vármegye utolsó örökletes főispánná nevezték ki. Többek között ő hívta Nagyváradra Johan Michael Haydnt és Carl Ditters von Dittersdorfot, akiknek műveit a Nagyváradi Állami Filharmónia szabadtéri, a palotakertben megtartott koncertjein is hallhatták a látogatók. Patachich Ádám 1766-ban a kalocsai főegyházmegye élére került Nagyváradról, 1784-ben, sokévi súlyos betegség után Kalocsán hunyt el, ott helyezték örök nyugalomra.

Ami a címert illeti, az a püspöki palota megépítésétől 1968-ig díszítette főhomlokzatot, 1968-ban, az épület múzeummá alakításáról döntő egykori kommunista hatóságok levéttték és elpusztították. Amint elhangzott, a címert a XIX. és XX. század fordulóján készült fényképek, és a Patachich Ádám váradi püspökként kiadott hivatalos nyomtatványain látható változat alapján készítették el újra, Fekete Tibor nagyváradi képzőművész munkája. A címerpajzs bal felső és jobb alsó mezőjében a sasszárny, a jobb felső és a bal alsó mezőjében pedig a heraldikai rendszertanban a szűzként meghatározott nőalak jelenik meg, de a katonai kötelezettségekkel járó öröklött nemesi rangot jelző koronás sisak, a címerpajzs fölött a pásztorbot (bacula) és a püspöksüveg (mitra), azaz a püspöki hatalom jelképei is megjelennek rajta.

2020.06.26
Galéria
László Attila és Böcskei László