Vízpartok tisztaságát ellenőrizték

A megyei vészhelyzeti bizottság elnökeként Dumitru Țiplea prefektus a Bihar megyei folyóvizek partjának tisztaságát és a településeken belüli árkok, vízátfolyók karbantartását is ellenőriztette.

Április 23. és május 11. között a kormánybiztos megbízásából a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, a vízügyi igazgatóság, a környezetőrség és az erdőőrség szakemberei 48 folyó, patak partjának tisztaságát vizsgálták 56 Bihar megyei településen. Elsősorban azt ellenőrizték, hogy nem használják-e illegális szemétlerakónak a vízpartokat, nem akadályozzák-e farönkök a vízfolyást, illetve hogy a településeken belül ki vannak-e takarítva az árkok, lefolyók. Az akció célja az esetleges árvizek okozta károk mérséklése volt – áll a prefektúra kancelláriahivatalának közleményében.

Találtak is tiltott helyen száraz növényzetből 4 halmot, egy helyen növényzetet felhalmozva és 8 illegális szemétlerakót. Azt is konstatálták, hogy útépítésből származó hulladékot öntöttek a vízpartra, továbbá több helyen a szennyvizet tisztítás nélkül közvetlenül a folyóba engedik. A sáncok és vízelvezető árkokat rendben találták.

A korábban elrendelt part- és medertisztítás elvégzését is ellenőrizték 24 helyi közigazgatási egységben, illetve a helyreállítási munkák elvégzését vizsgálták azokon a helyeken, ahol tavaly árvizek okoztak kárt. A látottak alapján egy bírságot szabtak ki, és 28 helyhatóságot köteleztek a tapasztalt hiányosságok megszüntetésére.

2020.05.29
Galéria