Novemberi utazás – fotókiállítás a várban

Két hónap kényszerszünet után újból látogatható a nagyváradi várban lévő Városi Múzeum és Kulturális Központ. A Tóth István Fotótörténeti Gyűjtemény kiállítótermeiben Nicoleta Gabor Novemberi utazás című, 72 fekete-fehér fényképből összeállított tárlatát nyitották meg május 21-én.

Az Európai Fotográfiai Fesztivál keretében megtartott vernisszázsra ezúttal nem hívtak érdeklődőket a járványügyi intézkedések miatt. Az esemény élő online közvetítése technikai probléma miatt meghiúsult. A Novemberi utazás című kiállítást szervező Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület közleményben számolt be a rendezvényről. A tárlatnyitón elsőként Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Egyesület elnöke mondott üdvözlőbeszédet, majd Ramona Novicov műkritikus méltatta a kiállítás anyagát, a fotográfus érzékenységét. A zenei mozzanatok sem maradtak el, Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Varadiensis tagja muzsikált.

Nicoleta Gabor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején kezdett fényképezéssel foglalkozni. Képeivel jó néhány hazai és külföldi kiállításon vett már részt. Vallja: a jó  fotográfia lehet keserű vagy édes, a lényeg, hogy hasson az érzelmekre, és gondolatokat ébresszen a szemlélődőben. A fényképek szavak nélkül is mesélnek. Sokszor a színek sem kellenek, a tél, az eső, a köd monokróm. Egy-egy élet felvillantásához pedig olykor elegendő a megfelelő fény.

A Novemberi utazás képei az Euro Foto Art Egyesület honlapján, a következő linken tekinthetők meg: https://www.eurofotoart.com/membrii-cfno-ro/07-nicoleta-gabor/. A várban lévő kiállítótermekben június 22-ig látogatható a tárlat hétfőtől vasárnapig 10–18 óra között.

2020.05.22
Galéria
Thurzó Sándor József, Ramona Novicov és Tóth István Fotó: Illés Imre
Fotó: Szegedi Éva