Zárt térben – munkahelyen is – kötelező a maszk viselése

Közös rendeletben szabályozta a készenléti állapotra érvényes egészségvédelmi előírásokat az egészségügyi és a belügyminisztérium. Eszerint minden zárt térben kötelező a maszk viselése, a fertőtlenítés és belépéskor a testhőmérséklet mérése.

A korábbi előírásoknak megfelelően a Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezető által is ellenjegyzett miniszteri rendelet kötelezővé teszi az orrot és a szájat is takaró védőmaszk viselését minden zárt térben, így a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a hivatalokban és a munkahelyeken. A szabály az 5 évesnél idősebb gyerekekre is vonatkozik azzal a kitétellel, hogy nekik a textilmaszk ajánlott. A cégek, intézmények vállalati orvosa, illetve az iskolaorvos jóváhagyásával lehet csak kivételt tenni a következő esetekben:

• ha az alkalmazott egyedül tartózkodik a helyiségben, vagy ha a bent lévők között legalább 2 méteres távolság megtartható és legkevesebb kétóránként kiszellőztetik a helyiséget, továbbá fertőtlenítik a felületeket;

• ha valaki légzési elégtelenséget okozó betegségben szenved;

• ha az illető nehéz fizikai munkát végez, és/vagy megterhelő körülmények között (nagy meleg, magas páratartalom stb.) dolgozik;

• nem kell maszk a tévébemondóknak, illetve a stúdióbeszélgetés meghívottainak, továbbá azoknak, akik nyilvánosan beszédet tartanak, ha legkevesebb 3 méterre tartózkodnak egymástól;

• a dikákok/egyetemi hallgatók tanóra alatt levehetik a maszkot, ha megfelelő távolságra ülnek egymástól.

A munkaadónak, intézményvezetőnek kötelessége kidolgozni a saját belső eljárásrendet az alkalmazottak egyenkénti kockázatfelmérése alapján, illetve figyelembe véve a munkaidőt, a tevékenységi sajátosságokat, a szervezési felépítést, a munkahely adottságait. Az egészségügyi kockázatfelmérést a vállalati orvosok végzik el, a munkavédelmi felelősök pedig ilyen szempontból is megtartják a munkavédelmi oktatást az alkalmazottaknak.

A maszkok csak a gyakori kézfertőtlenítéssel együtt hatékonyak, vagyis a maszkot csak fertőtlenített, szappannal alaposan megmosott kézzel szabad feltenni, nem ajánlatos piszkálni, legalább négyóránként újra kell cserélni (és bármikor, ha átnedvesedik vagy megsérül), levételkor lehetőleg egy fedett szemétgyűjtőbe kell dobni, és utána feltétlenül kezet kell mosni.

Az egyszerű orvosi maszkokat nem szabad újra felhasználni. A többször használatos, textil maszkokat naponta forró vízzel (60–90 Celsius-fokos) ki kell mosni, és gőzölős vasalóval, a legmagasabb hőfokon kivasalni.

Aki lázas, köhög, tüszköl, az a szabadban járva és otthon is viseljen maszkot!

A közintézményekbe, hatóságok, hivatalok és cégek székhelyére az alkalmazottak is csak járványügyi szűrés és kézfertőtlenítés után léphetnek be. A rendelet szerint a szűrés része a testhőmérséklet mérése; a megfigyelés (köhögés, tüsszentés, megváltozott általános állapot). A cégek, vállalatok, egységek vezetői kötelesek megfigyelni ilyen módon a közvetlen beosztottaikat.

Ha 37,3 fokosnál magasabb hőemelkedést mérnek valakinél, 2-5 perc pihenés után meg kell ismételni a mérést. Ha továbbra is fennáll a hőemelkedés és/vagy egyéb légúti tünet, az illetőt a háziorvoshoz kell küldeni. A továbbiakban a háziorvos dönti el, tesztelésre küldi a pácienst fertőzés gyanújával, vagy más diagnózist állít fel.

A vállalati orvosnak kötelessége figyelemmel kísérni az alkalmazottak egészségi állapotát, az egészségvédelmi előírásokat ismertetnie kell velük, továbbá fel kell mérnie a fertőzési kockázatot, hogy minden ilyen helyen elrendelje a maszkviselést.

Az ügyfelek csakis indokoltan, előzetes ellenőrzés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a közintézményekbe, hivatalokba, gazdasági egységekbe. Ha mindössze átadnak valamit, akkor a címzettnek ki kell jönnie, és átvennie a küldeményt.

A belépő ügyfelekre is érvényes az alkalmazottakra vonatkozó ellenőrzési procedúra (lázmérés, megfigyelés), és ha bemehet, a bejáratnál fel kell írni, pontosan melyik irodába, részlegre megy, és egy alkalmazottnak el kell kísérnie odáig.

Az egészségügyi és belügyminisztériumi közös rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után azonnal érvénybe lép.

2020.05.20
Galéria
Képünk illusztráció