Akiket boldoggá tesz a munkájuk

Mindennapi életünk szerves része a munka. Teremtő, alkotó munka nélkül elképzelhetetlen az életünk. Ahhoz, hogy megélhessen, mindenkinek dolgoznia kell, hiszen szükségleteit a munkájáért kapott bérből fedezi. Az viszont már nem mindenkinek adatik meg, hogy a munkája örömet is szerezzen neki, sőt boldoggá tegye. Az Albison lakó SÁRKÁNY család ezek közé a szerencsések közé tarozik.

Életük céljául a keramikus, illetve fazekas munkát választották, meg is valósították ezt a célt, és folyamatosan tovább fejlesztik. A Sárkány famíliában a fazekas egyedi népi kerámiákat (tejesedény, korsó, szilke, fazék) készít, a keramikus viszont sorozatterméket (római tál, díszítés nélküli fazék, virágcserép) agyagból. Riportalanyaink mindkettőben otthonosan mozognak.

Nem tudatosan, hanem véletlenül választották ezt a szakmát, de gyakorolva nagyon megszerették. Sárkány Szabolcs Magyarországon keresett munkát, és egy érdi fazekasműhelyben talált. Később felesége, Melinda is utánament, és ugyanebben a műhelyben kapott állást a díszítő, festő részlegen. Szakmai karrierjük kezdeti lépéseiről lapunkban is beszámoltunk 2009 októberében.

Miután elsajátították a szakma alapjait, hazatértek, és úgy döntöttek, a saját lábukra állnak. A gépeket, beleértve az égetőkemencét is, saját kezűleg készítették el. Nem volt könnyű az indulás, meg kellett küzdeni azért, hogy megismerjék őket. Reklámra nem költöttek, hírüket a megelégedett megrendelők adták szájról szájra. Kezdetben virágcserepeket készítettek, majd folyamatosan bővítették a választékot. A korongozás Szabolcs feladata, a díszítés és festés pedig a Melindáé. Az összes többi munkát, beleértve az égetést is, közösen végezték és végzik mind a mai napig. Több mint tíz munkafolyamaton megy át a nyersagyag, amíg késztermék lesz belőle: kezdődik az agyag átgyúrásával, levegőmentesítésével, aztán jön a korongozás, a nedves és száraz tisztítás, a fülezés, az égetés, a mázozás, festés, újabb égetés és végül a csomagolás.

Ahogy a Sárkány-féle portékák ismertsége növekedett, egyre több megrendelést kaptak. A hatékonyság növeléséért bővíteniük kellett a műhelyt, frissíteniük a szerszámkészletüket, és új kemencéket is vásároltak. Ma már három kemencében égethetnek. Felfigyeltek arra, hogy keresettek a jó minőségű öntött kályhacsempék, ezért erre a területre is nyitottak. Magyarországról egy nyugdíjba vonuló mestertől megvásárolták a szükséges formákat, és elkezdték a kályhacsempe gyártását. Ezek a formák egyediek, és más mesternek nem szabad, legalábbis nem ildomos másolnia őket. Sárkányéknak tíz szebbnél szebb formájuk van.

A csempekészítés bonyolult folyamat, az alapanyagot eleinte Magyarországról szerezték be, de ma már a cégnek nálunk is van kirendeltsége, Segesváron. Ez valamelyest megkönnyíti a beszerzést. A kiöntött csempéket kétszer kell kiégetni, először natúrban, majd a színes mázzal. A fontosabb fázisok között még sok járulékos munka van, melyet a házaspár közösen végez. Szorosan együttműködnek egy kályhásmesterrel, így ha a megrendelő igényli, a kész kályhát veheti át. Sokan választják ezt. A külföldi megrendelőknek csak a csempét szállítják.

Kályhacsempékre folyamatosan van megrendelésük, emellett a népi kerámiákra is van igény. Ezeket elviszik fazekastalálkozókra, olyankor szakmabeliekkel is megismerkedhetnek. Évente négy-öt meghívást kapnak, s egy-egy ilyen találkozó az eladáson kívül jó alkalom a tapasztalatcserére. Voltak már Margittán, Szatmárnémetiben, Zilahon és Szebenben is. Ezeken a seregszemléken ők képviselik Bihar megyét, hiszen ők a szakma egyedüli aktív művelői. Rajtuk kívül csak Réven van még egy fazekasmester, de ő nem ebből él. Így aztán megyénkben ők a szakma „utolsó mohikánjai”.

Szerencsére kisebbik gyermekük, a tízéves Regina érdeklődik a szakma iránt. Reményeik szerint ő fogja továbbvinni a vállalkozást. Jó lenne, ha átvenné a stafétabotot, és nem halna ki megyénkben ez a szép, ősi szakma. Termékeikre folyamatosan van igény, így egy család tisztességesen meg tud élni belőle. Ehhez persze „több lábon kell állni”, nem elég csak népi kerámiát készíteni, mindenképpen szükség van a sorozatgyártásra is.

„Több lábon állva soha nem maradunk munka nélkül. Ezzel a szakmával nem lehet hirtelen meggazdagodni, de nem is ez a lényeg. Mi nagy örömmel végezzük ezt a munkát, szívesen próbálunk ki új dolgokat, és a legnagyobb fizetség a megrendelő elismerése, megelégedettsége” – vallja a Sárkány házaspár.

A margittai önkormányzattal szívesen együttműködnek, és városnapokon vagy majális alkalmával nyilvános bemutatókat tartanak a városi parkban. Itt az érdeklődők ki is próbálhatják a korongozást. A legbátrabbak mindig a gyerekek. Talán egyszer valamelyik annyira megszereti a fazekasságot, hogy újraéleszti Margittán ezt a valamikor szebb napokat látott mesterséget. Régebben a városban egy utcasornyi fazekas élt és dolgozott megrendelésre vagy vásári árusításra. Az utcát is róluk nevezték el (a hajdani Fazekas utca neve ma 1 Decembrie 1918).

Érmihályfalván is évente rendeznek nyílt napot Sárkányék a gyermekek számára az Érmelléki Gazdák Egyesületének meghívására. Ezeken a találkozókon több mint száz gyermek ismerkedik a korongozás művészetével. „Ha nem lesznek is belőlük fazekasok, legalább tudni fogják, hogyan készülnek ezek a kézműves termékek. Jobban fogják értékelni is, mert tudják, hogy sok munka eredménye. Ha pedig száz gyerekből csak egy úgy dönt, hogy fazekas lesz, már meg van mentve ez a szép szakma a pusztulástól” – mondja Szabolcs.

Remélhetőleg lesznek olyanok, akiket megragad ez a szép szakma, és lesznek fazekasok, keramikusok az elkövetkező évtizedekben is Bihar megyében. Akit komolyabban érdekel a téma, bővebb felvilágosítást kaphat az Albis Ceramelis Facebook-oldalon vagy a http://www.ceramelis.ro/ honlapon.

2020.05.18
Galéria
Sárkány Szabolcs korongozik
A díszítés Melinda feladata
Kályhacsempéket is készítenek már
A készítési folyamat három állomása (jobbról balra): formázott, díszített és kiégetett, mázozott és másodszor kiégetett edény
Szívesen avatják be a gyerekeket a fazekasság műhelytitkaiba
A Sárkány család – talán folytatják a mesterséget a gyerekek
Az egyik égetőkemence
Széles a kínálatuk
Orchideáknak is készítettek cserepeket
Kulcsszavak: