Nyárra elkészül a székelyhídi tanmedence

Valamennyi bihari városban építtet tanuszodát a Bihar Megyei Tanács. Székelyhídon kezdődött meg először az építkezés, ezért itt állnak a legelőrehaladottabb állapotban. Nyárra elkészülhet a fedett tanmedence.

A tanuszoda-építés többéves kezdeményezése az RMDSZ-nek – emelte ki Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke. Ő maga még nagyváradi városi tanácsosi minőségében sürgette ilyen létesítmények megépítését a megyeszékhelyen, ám akkor a tanácsbeli román többség nem állt az indítvány mellé. „Amikor a Bihar megyei magyar közösségnek és az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy magyar vezetésű legyen a megyei tanács, lehetőség adódott arra, hogy gyakorlatba ültessük ezt az elképzelést. A tanmedencék révén ugyanis úszásoktatási lehetőséget teremtünk a diákok számára, a tanórák végeztével pedig a lakosság rendelkezésére állnak majd az uszodák” – magyarázta a tanácselnök. A tisztségviselő Béres Csaba polgármesterrel és Vitályos Barnával, a megyei önkormányzat által létrehozott Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatójával látogatta meg az építőtelepet.

A székelyhídi tanmedencénél már a tetőzeten dolgoznak a munkások. A medencéket és az ezek mellett-alatt húzódó folyosókat öntötték ki elsőként, majd felhúzták a falakat, így a hatalmas építmény egyre jobban hasonlít a látványtervekből már jól ismert épülethez.

Mint ismeretes, a székelyhídi tanmedence mellett ugyanilyen létesítmény épül Érmihályfalván, Margittán, Nagyszalontán, Diófáson és Vaskohszikláson, Élesden pedig, ahol fedett termálvizes strand létezik, a városhoz tartozó Feketeerdőn építtet sportkomplexumot a Bihar Megyei Tanács.

Az úszó- és gyermekmedencét is magában foglaló székelyhídi létesítmény mintegy ötmillió lejbe kerül. Az üzemeltetés a helyi önkormányzat feladata lesz majd, mondta Pásztor Sándor, így a helyi tanács dönti el majd azt is, hogy belépőjegyes vagy bérletrendszerrel járulnak hozzá a működtetés költségeihez.

A lényeg az, hogy működjenek ezek a létesítmények, szolgálják ki a lakosság igényeit, esetleg bevételt is generáljanak, hogy helyi költségvetésből minél kevesebbet kelljen az üzemeltetésre fordítani. „Számunkra kiemelten fontos, hogy egészséges felnőtteket neveljünk gyermekeinkből, az úszás pedig az egyik legjobb testmozgásforma, ami ilyen beruházások által a vidéken élők számára is elérhetővé válik” – fogalmazott Vitályos Barna, a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

2020.05.16
Galéria