Költ a túzok Romániában

Több évtized után végre közvetlen bizonyítékunk is van arra, hogy a túzok fészkel Romániában. 13 évig tartó terepmunkára és talán egy kis szerencsére is szükség volt ahhoz, hogy erről megerősítést kapjunk – közölte a sajtóval a madárvédelemmel foglalkozó Milvus Csoport.

A túzok (Otis tarda) a legnagyobb röpképes madár Európában. Az IUCN Vörös listán a sebezhető kategóriában szereplő faj állománya rendkívül megfogyatkozott a természetes élőhelye, az eurázsiai sztyeppék fragmentációja következtében. Az 1950-es évek közepére a túzok Európa több régiójából kipusztult. Ez történt Romániában is, ahol az államosítást követően a gyepeket (természetes élőhelyüket) beszántották és szántóterületekké alakították át. A mezőgazdaság gépesítése, a vadászat, illetve orvvadászat szintén hozzájárult az állomány csökkenéséhez.

Míg a XIX. században stabil állományok éltek a Bánságban, a Partiumban, az erdélyi Mezőségen, a Román Alföldön, Dobrudzsában és Moldva egyes részein, 1988-ban a korabeli vadászati adatok alapján az egész országban már csak körülbelül 48 túzok létezett. 1990 után immár Romániából kipusztult fajként tartották számon. Másrészt viszont alapos okunk van azt hinni, hogy a Bihar megyei Nagyszalonta a túzok utolsó romániai mentsvára maradt. Az elmúlt 13 évben végzett terepi megfigyeléseink megerősítik, hogy egy kicsi, körülbelül 40 egyedből álló, országhatáron átívelő élőhelyeket használó populáció él a Nagyszalonta–Mezőgyán térségben. Megemlítjük továbbá, hogy ennek a fajnak egyik jellemzője, hogy álltalában ott költenek a madarak, ahol a dürgés (a hím túzok udvarlási rituáléja) is történik.

Pár napja Ifj. Ioan Matiu állatorvosi hallgató osztotta meg velünk egyik fényképét, amin egy olyan tojásos túzokfészek látható, amire véletlenül bukkant mezőgazdasági munkák végzése során. Számunkra, a Milvus Csoportnak, ez a fénykép történelmi jelentőségű: végre bizonyítja egy olyan faj fészkelését, amelyet Romániában nemrég kihaltnak hittek, ugyanakkor rávilágít a kitartó terepi munka szükségességére, a helyi közösség, illetve közigazgatás természetvédelembe való bevonásának fontosságára és arra is, hogy növelni kell az agrár-környezetvédelmi programok hatékonyságát, hogy azok vonzó kompenzációs kifizetéseket biztosítsanak a túzokbarát gazdák számára.

Jelenleg „A természeti értékek megőrzése, védelme és népszerűsítése a Nagyszalonta–Békéscsaba határ menti térségben, RO–HU 14 – The Nature Corner” elnevezésű, az EU által az Interreg V–A Románia–Magyarország Program révén finanszírozott pályázat keretében dolgozunk a túzok védelmének érdekében. Projektpartnereink a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal, illetve két magyarországi entitás, Békés Város Polgármesteri Hivatala és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. Aki többet szeretne megtudni projektünkről vagy a túzokról, keresse fel projektünk weboldalát: www.dropia.eu, vagy kövessen minket a Facebookon, illetve az Instagramon.

Milvus Csoport

2020.05.15
Galéria
Kulcsszavak: