Ne váljon emberkereskedők áldozatává

Az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség (ANITP) alapos tájékoztatást készített arról, hogy mire kell a külföldön munkát vállalóknak figyelniük.

Mint írják, a járványhelyzet sokak megélhetését érintette, ezért nagyon sokan vállalják a külföldi munkát anélkül, hogy a minimális intézkedéseket megtennék saját biztonságuk érdekében. Mivel május 15-e után várhatóan még többen lesznek a külföldön dolgozni akarók, az ügynökség tájékoztatójában foglalta össze, mire figyeljenek, hogy ne váljanak emberkereskedők áldozatává.

Külföldi munkavállalás előtt

Már a külföldi munka elvállalása előtt jó, ha több helyen is ellenőrzik az állást ajánló céget, illetve a külföldre munkaerőt közvetítő ügynökséget. Ezt megtehetik például cég honlapján, a cégbíróságnál, de akár a munkavállalással foglalkozó Facebook-csoportokban is.

Mielőtt elhagyják az országot, legyen aláírt munkaszerződésünk román vagy általuk jól ismert nyelven. A szerződésben szerepelnie kell annak, hogy milyen munkát kell végezni, mennyi a munkaidő, és mekkora  a fizetés. Utasítsanak vissza minden olyan ajánlatot (például a szállítás kifizetése vagy kölcsönbe ajánlott pénz), amitől zsarolhatóvá válhatnak.

Értesítsék megbízható ismerőseiket arról, hogy mikor, honnan és kivel indulnak útnak,illetve egyezzenek meg egy jelszóban, amivel jelezhetik: veszélyes helyzetbe kerültek. Tanulják meg indulás előtt a román nagykövetség vagy konzulátus címét, telefonszámát. Ha az utazás közben lesz gyanús valami, figyeljék meg az útvonalat és az útitársakat, ha veszélyes körülmények közé kerülnek, értesítsék a rendőrséget, a követséget, és jelezzék bárkinek, akivel találkoznak, hogy segítségre van szükségük.

Figyeljenek az álláshirdetésekre

Az ügynökség egy másik kampányában arra is kitér, mire figyeljenek a külföldi álláshirdetéseknél. Óvatosságra inthet, ha az álláshirdetés nagy bevételt ígér rövid idő alatt; ha nem kér szakmai tapasztalatot, képzés igazolását, továbbá a célország nyelvének ismeretét; ha nem egyértelmű, mi lesz a munkavállaló feladata; ha a munkát kínáló cég adatait és elérhetőségeit nem adják meg egyértelműen a hirdetésben. Az utazás kifizetésének vagy erre a célra kölcsönnek a felajánlása is figyelmezető jel. Ne fogadják el, ha azt javasolják, hogy hamis iratokkal vagy turistavízummal induljanak el, ha az indulást titokban kell tartaniuk hozzátartozóik, barátaik előtt, vagy ha hazudniuk kellene a határátkeléskor úti céljukról.

A személyes iratokat (személyi igazolványt, útlevelet stb.) csak határrendészek, rendőrök vagy csendőrök vehetik el, másnak nincs joga azokat magánál tartania! Ne adják oda mobiltelefonjukat, táblagépüket másnak!

Ha mégis baj van

Sajnos az áldozatok csak későn jönnek rá, hogy emberkereskedők áldozataivá váltak. Ilyen esetben minél több részletet tudjanak meg a helyről, ahol vannak, és mondják el azoknak, akikkel kapcsolatba kerültek, hogy emberkereskedelem áldozatai, és segítségre szorulnak.

Küldjenek sms-t, e-mailt itthon maradt rokonaiknak barátaiknak a helyzetről, és hívhatják az ügynökség ingyenes számát is. Ha tehetik, forduljanak a hatóságokhoz, a rendőrséghez, a nagykövetséghez, a konzulátushoz segítségért, utóbbiak a hazautazásban is segíthetnek.

2020.05.07
Galéria