Módosították a megyei költségvetést

Online kapcsolattal tartották meg a Bihar Megyei Tanács mára összehívott azonnali ülését. A négy napirendi pontot egyhangúlag megszavazták.

A megyeháza tanácstermében csak a tanácsi elnök, a jegyző, a jegyzőkönyv vezetője és a videóösszeköttetést műszakilag felügyelő munkatársak foglaltak helyet. A tanácstagok sorra bejelentkeztek, ki otthonról, ki a munkahelyéről, olyan is volt, aki éppen autóban ült. Az ülés elején Pásztor Sándor megyei tanácselnök indítványára  egy perc néma csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt Péter I. Zoltánra. A napirendet a tanácselnök ismertette, s mind a négy pontot egyhangúlag támogatták a tanácstagok.

A mai ülésen elfogadott költségvetés-módosítás értelmében a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér költségvetéséből egymillió lejt irányítottak át más célokra. Az összegből 500 ezer lejnyivel megnövelték a működési költségekre fordítható keretet, 200 ezer lejt kap a váradi önkormányzaton keresztül a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház, hogy a megye összes romakolóniájának lakóit teszteljék az új típusú koronavírusra. A megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó speciális iskolák vezetőivel megtartott korábbi egyeztetés értelmében pedig 185 ezer lejt különítettek el arra is, hogy a diákoknak 185 táblagépet vásároljanak az online oktatás támogatásaként. Ezekbe a SIM-kártyákat a tanfelügyelőség biztosítja. További 115 ezer lej kerül a megyei tartalékalapba.

Szintén a mai ülésen döntöttek arról, hogy a szociális intézmények azon dolgozóinak, akik 14 napos izolációban vannak a létesítményekben, naponta fejenként 35 lejért biztosítanak napi három étkezést. A vonatkozó kormányhatározatban szerelő 16 lej ugyanis nem elég erre.

Egyhangúlag jóváhagyta a tanács azt is, hogy módosítsák a Tudományos, Technológiai Park létrehozásáról szóló korábbi határozatot. Végül, már a napirenden kívül szót kért több önkormányzati képviselő. A Nemzeti Liberális Párt frakcióját vezető Ionel Avrigeanu ultimátumszerűen felszólította a tanács elnökét, hogy a jövő hétre hívjon össze egy ülést, amin döntenek az áfából a megyének visszaosztott pénzek tovább osztásáról a helyi önkormányzatoknak. És annak tudatában készüljön el a tervezet, hogy megváltoztak az erőviszonyok az önkormányzati testületben. Ellenkező esetben az NLP-sek fognak lépni. Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt megyei elnöke, tanácsi alelnök reagálásában emlékeztette Avrigeanut, hogy a megyei önkormányzat végrehajtó tisztségeben nincs változás, a jelenlegi felállást rögzítő megállapodást annak idején a négy megyei pártelnök írta alá. A vitatkozó felek nem jutottak egyezségre.

Az ülés végén Sebastian Lascu nemzeti liberális párti tanácstag bejelentette: ha Pásztor Sándor nem mond le tanácselnöki tisztségéből az általa elkövetett kihágás miatt (a tanácselnök horgászattal sértette meg a kijárást korlátozó rendelkezéseket, ezért 5000 lej bírságot fizetett), ő mond le megyei tanácsosi tisztségéről. A tanácselnök válaszában emlékeztetett rá: bocsánatot kért tettéért, a bírságot kifizette, és nem áll szándékában lemondani.

2020.04.30
Galéria