Látjuk, tapasztaljuk, erőt jelent, ha együtt vagyunk

Az RMDSZ megyei és nagyváradi szervezete által kezdeményezett önkéntes hálózat egy hónapja működik. A kezdeményezésről PETŐ DALMA váradi önkormányzati képviselőt, az Összefogás Nagyváradért Egyesület alelnökét kérdeztük.

– A kezdetek óta kik csatlakoztak az alapítókhoz?

– Már az egyuttvagyunk.ro platform indításakor nagyon sok nagyváradi civil és jótékonysági egyesület, szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, szám szerint 12. Az eltelt egy hónap alatt még újabb két szervezet jelentkezett: a Maternet Egyesület és az Ovisuli Egyesület. Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy nemcsak az egyesületek és azok tagjai fejtenek ki hasznos munkát, hanem azok is, akik a kezdetektől fogva a háttérben dolgoznak. Ilyen segítőnk például Botházy Nándor jogász, aki folyamatosan abban segít bennünket, hogy minden szabályos legyen. Olyan segítőnk is van, aki ingázó lévén a receptre kiváltható gyógyszerek beszerzésében segít: Magyarországról hozza naponta, kétnaponta az orvosságokat.

– Jelenleg hány önkéntesük és hány segítettjük van?

– Április utolsó hetéig 103 önkéntes jelentkezett be az online platformon keresztül, közülük harmincketten az egyedülállók, magányosok számára felajánlott telefonos szolgálat ellátását vállalták. Ők 130 személlyel tartják ilyen formában a kapcsolatot Nagyváradon; naponta, kétnaponta felhívják őket. A többi önkéntes a város minden pontjáról jelentkezett, de van olyan is, aki Biharszentandráson lakik, mégis jelentkezett segíteni. Sokan biciklivel járják a várost, vannak olyan önkénteseink, akik a segítséget kérőt autóval szállítják például szakorvoshoz, de akad olyan nagyváradi is, aki személyautót ajánlott fel használatra.

– Hány embernek és miben segítettek?

– Most már meghaladtuk bőven a százat, lassan a kétszáz megoldott ügy, kapcsolat felé tartunk. Több helyre immár második-harmadik alkalommal kérik vissza az önkénteseinket. Sok mindenben kérik a segítségünket: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, szállítás orvosi vizsgálatra, számlák kifizetése, kijárási űrlap beszerzése. Vannak olyanok is, akiket meleg ebéddel segítünk. De bőven voltak, akik maszkokat igényeltek. Telefonszámunkat, elérhetőségeinket kézről kézre, szomszédról szomszédra adják át az emberek!

– Milyen együttműködési lehetőségeik vannak a hatóságokkal, illetve más civil szervezetekkel, egyházakkal?

– A nagyváradi Caritas Catolica és a Diakónia Keresztyén Alapítvány eleve partnerünk volt. A Caritashoz számos idősgondozásra szoruló kérését továbbítottuk, valamint azokét is, akiknek élelmiszercsomagra van szükségük. Én tartom a kapcsolatot a nagyváradi Szociális Ellátó Igazgatósággal (DASO) is, többször segítettek ők is. A Diakónia Keresztyén Alapítványhoz elsősorban a meleg ebédre szorulók érdekében fordulunk.

– A kezdetekhez képest bővültek-e az önkéntes hálózat feladatkörei?

– Igen, bővültek. Induláskor hat szolgáltatás volt elérhető, az elmúlt héten sikerült bővíteni a palettát. A fokozott lakossági igény kielégítésére kijárási űrlap is kapható tőlünk. Az önkéntesek maszkot varrnak, közel ezer embernek elegendő már össze is gyűlt, s a platformon az űrlap kitöltésével jelentkezhetnek azok, akik igényt tartanak rá. A másik újdonság a meleg ebéd igénylése akár pénzért, akár ingyen.

– Volt-e egyedi kérés, aminek a teljesítését nem hirdették ugyan meg, mégis találkoztak vele?

– A mienk egy nagyváradi projekt, ennek ellenére kértek tőlünk személyszállítást, gyógyszerbeszerzést Magyarországról. Volt, aki a felbontott munkaszerződése miatt kért tanácsot, őt a megfelelő szakemberhez irányítottuk. Nagyon sokan kérnek tanácsot, megpróbálunk mindenkinek megfelelő választ adni.

– Továbbra is jelentkezhetnek önkéntesek, illetve segítséget kérők?

– Természetesen!

– Felidézne néhány történetet, amelyet munka közben megtapasztaltak?

– Nagyon sok emberi sorssal találkoztunk az elmúlt időszakban. Általában elmondhatom, mindenki nagyon hálás, de a kiszolgáltatottabbakon, az idősebbeken kifejezetten látszik is ez. A fiatalabbaknál érződik egyfajta restelkedés amiatt, hogy nehéz helyzetbe kerültek, de tudjuk mi is, ők is tudják, nem tehetnek róla, ezért bátorítjuk őket. Jó látni, hogy bizalommal vannak, és tényleg abban kérik a segítségünket, amit már nem tudnak saját maguk megoldani. Nem emelnék ki egyetlen esetet sem, de volt olyan alkalom is, amikor a biharkeresztesi polgármesterrel vettük fel a kapcsolatot, és lassan ismerik a nevemet az ottani gyógyszertárban is…

– Az önkéntesek nem fáradnak el?

– Nagyon jó érzés, hogy bárkit bármilyen gond megoldása miatt hívok/hívunk fel, mindenkiben megvan a segítő szándék. Próbáljuk jól szétszórni a feladatokat, hogy mindenkinek jusson egy kicsi. Sok nagyváradi azt mondja: fogjunk össze. Nos, mi megfogadtuk a tanácsot, ez az igazi összefogás, egység. Ennek az együttlétnek ereje van. Ezt a tevékenységet, közösségi cselekvést öröm megélni nap mint nap! Elfogadjuk egymást, tanítjuk, segítjük egymást, tiszteljük, bizalommal vagyunk egymás iránt. Tényleg együtt vagyunk Nagyváradon!

– Előreláthatólag május 15. után enyhítik a korlátozásokat. Ebben az esetben hogyan tervezik folytatni a munkát?

– Sok elképzelés van. Lássuk, mit jelent az enyhítés! A rengeteg pozitív élményből kiindulva úgy gondolom, valamilyen módon folytatjuk azt, amit elkezdtünk!

2020.04.29
Galéria
Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő