Nagyváradon 141 koronavírussal fertőzött beteg van kórházban

Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak működésének koordinátora és Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusnépszerűsítési Egyesületének (APTOR) vezetője számolt be ma videóbejelentkezésben a váradi helyzetről és a Kínából vásárolt védőfelszerelésekről.

A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban jelenleg 141 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek, az intenzív osztályon pedig körülbelül 15 ágy foglalt, mondta dr. Gheorghe Carp. A halálozási arány két százalék alatt van megyénkben. Ma négy lélegeztetőgépet vásároltak, így 30 kórházi ágyhoz tartozik már ilyen, és ma érkezett Nagyváradra a második Real Time PCR-berendezés, így a két eszközzel naponta 450 tesztet tudnak majd elvégezni a megyében.

Bihar megye az egyetlen Romániában, ahol a karanténban lévőket tesztelik, mielőtt elhagyhatnák a vesztegzárat, tette hozzá. Megyénkben március 23-a óta több mint négyezer tesztet végeztek el. Tesztelik azokat, akik a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházba kerülnek, ha egészségi állapotuk lehetővé teszi, és 24 órára elkülönítik őket, amíg megjön a teszteredmény. Ha az orvosi beavatkozás sürgős, nem halasztható, azt a biztonsági előírások szigorú betartásával végzik el.

Két hónapra elegendő tartalékot jelent a Bihar megyei kórházaknak a Kínából vásárolt védőfelszerelés – közölte Mihai Jurca. Nagyváradon működő cégek segítségével léptek kapcsolatba a kínai gyártó céggel, a Jiangsu Hubao Imp&Exp Co. Ltd.-vel. Az volt az elvárásuk, hogy a felszerelések megfeleljenek az európai szabványoknak, ezért megbíztak egy céget, amely helyben ellenőrizte a felszerelést, illetve Váradra is hozattak mintadarabokat, hogy megvizsgálják azokat. Végül a váradi önkormányzat összesen 3.322.907,89 dollárt fizetett a védőfelszerelésekért, és 712 432 dollár volt a szállítási költség. A kínai szállítmányokban védőruhák, különféle maszkok, szemüvegek stb. voltak.

2020.04.23
Galéria
Dr. Gheorghe Carp
Mihai Jurca