Egy cseppnyi jóga a jobb közérzetért

Biológusból lett jógaoktató Csepregi Janka Zsófia, a nagyváradi Csepp Jógastúdió vezetője. A stúdió most nem működhet, ám az oktató nem tétlenkedik: online jógaórákat tart a szükségállapot idején.

Mindannyiunk élete megváltozott az elmúlt hetekben, közben eltűntek a megszokott lehetőségek a testmozgásra, sokkal többet ülünk. Erre is kínál azonban megoldást az online világ, hiszen a szükségállapot idején egy közösségi oldalon tart ingyenes jógaórákat Csepregi Janka Zsófia. Csatlakozott az Együtt vagyunk! önkéntes platformhoz is, hogy a mostani helyzetben minél többeknek teremtsen lehetőséget a mozgásra.

Csepregi Janka Zsófia biológusnak tanult és a szakterületén is dolgozott, így, mint mondta, van szaktudása, más a hozzáállása az emberi test működéséhez, mint azoknak, akik más területről váltottak át a jógára. Nagyváradon 2018 őszén kezdett el jógaórákat tartani, akkor még nem szervezett formában, ingyenes rendezvényeken, szabadtéren. Tavaly októberben kezdték el a nagyváradi jógastúdió kialakítását, majd idén januárban megnyitották a stúdiót, január 20-a óta ott heti tíz alkalommal tartott órákat, míg be nem állt a kijárási korlátozás.

Most online, ingyenes jógaórákat tart hetente kétszer, illetve vannak rövidebb bejelentkezései. Babás jógát is tartott a kétéves kislányával – mesélte. Nagyon sok kisgyermekes anyuka jár hozzá, őket is próbálta megszólítani, hogy legalább 15-20 percet mozogjanak, és ez alatt kilépjenek a mostani mókuskerékből.

Bárki csatlakozhat

Az órákat élő bejelentkezésekkel tartja, a Csepp Jóga oldalon lehet elérni őt. Az oldalhoz négy Facebook-csoport tartozik, mivel különböző embereket szólít meg. Van egy női jógás, egy gerincjógás, egy kismamás csoport és egy babás és gyerekjóga csoport. Ezeket a fenti linken Csepp gerincjóga kör, Nagyvárad; Csepp babás- és gyerekjóga kör, Nagyvárad; Csepp nőijóga kör, Nagyvárad, és Csepp gerincjóga kör, Nagyvárad néven találják meg az érdeklődők. A csoportokban megy az élő videó, és közös gyakorlást is szoktak tartani. A csoportok mindenki számára nyitottak, a női jóga körben már túllépték az ötszáz főt, a gerincjóga körben is már több mint 250-en vannak, elég nagy a közösség.

Arra is kíváncsiak voltunk, mire van szükség az otthoni jógázáshoz. „Az lenne az ideális, ha egy jóga- vagy Pilates-matracon gyakorolnának, de mivel ez elég nagy befektetés, az is tökéletes, ha valaki elővesz egy polifómot vagy a saját szőnyegén gyakorol. A lényeg, hogy valami viszonylag puha dolog legyen alatta, ami nem csúszik. Vannak gyakorlatok, amiket térdelésben végzünk, ezért, ha valakinek érzékeny a térdízülete, tehet alá egy pokrócot. Nem végzünk haladó, akrobatikus gyakorlatokat, nincs fejenállás, kézenállás, hasonlók. Arra törekszem, hogy jól átmozgassák magukat az emberek, legyen kellemes élményük a testükkel kapcsolatban a saját határaikon belül, tehát nehogy túlhúzzuk, túlnyújtsuk magunkat, csak egy kicsit mozogjunk, és érezzük magunkat jól a bőrünkben” – magyarázta Csepregi Janka Zsófia. Hozzátette: különleges ruházat sem kell, bármilyen otthoni kényelmes ruhában is lehet gyakorolni.

A közösségi oldalon keddenként 18 órától női jóga, csütörtökönként 18 órától a gerincjóga követhető, és a csoportokban is egyeztetnek a bejelentkezésekről.

Közösségi élmény lehet a mozgás is

Mivel ezeket az órákat ingyen tartja, arra gondolt, hogy a lehetőséget felajánlja szélesebb közönségnek is, hogy mindenkihez eljuthasson, akinek szüksége van rá – mondta az oktató az Együtt vagyunk! önkéntes hálózathoz való csatlakozásáról. „Hiába van mindenki otthon a saját szobájában, mégis van egy varázsa annak, amikor együtt gyakorlunk, mikor látom, hogy még 25 ember belép, és ez nekem is sokat ad. Ez így közösségi élmény, hiszen látjuk, hogy bejelentkeznek az ismerősök, és tudjuk, hogy X vagy Y barátom/barátnőm most velem együtt jógázik”.

Másokhoz hasonlóan ő is nehéz anyagi helyzetbe került, hiszen mindössze hét hétnyi munkáig jutott a stúdióban, de ezzel együtt úgy tartja helyesnek, ha most nem kér pénzt az órákért. „Remélem, mihamarabb vissza fogunk térni a rendes kerékvágásba. Aki mégis szeretne anyagilag támogatni, az majd úgy teheti meg, hogy amikor újra kinyit a stúdió, vesz egy ajándékbérletet egy barátjának ezekért az órákért, amiket most kapott. Ez is csak egy ajánlat. Amit most teszek, az részemről önkéntesség” – fejtette ki.

Mozgás és stresszoldás

Mind a női, mind a gerincjóga órák prevenciós, egészségmegőrző csoportos gyakorlások, nem egyéni terápiák. Ha tehát valakinek gerincferdülése vagy gerincsérve, egyéb elváltozása van, csak gyógytornásszal való egyeztetés után csatlakozzék. „Aki tudja, hogy gerincsérve van, és ismeri az ellenjavallott mozdulatokat, gyakorolhat velünk, különösen figyelve a határaira, és kihagyva azokat a gyakorlatokat, amiket neki nem szabad elvégeznie” – figyelmeztet az oktató.

Nem javallott ez a mozgásforma, ha valakinek csípőprotézise van. Sok olyan gyakorlat van, főleg a női jogában, ami a csípővel dolgozik, és az veszélyes lehet, – tette hozzá. A kismamáknak főleg a kismamabarát gyakorlatokat javasolja, a keddi női jóga épp ilyen. Azoknak is oda kell figyelniük, akiknek kezeletlen magas vagy alacsony vérnyomásuk van. Külön szokta jelezni az oktató, ha valamilyen gyakorlattal vigyázni kell ezekben az esetekben.

A gerincjóga a férfiak számára is nyitott. Tévhit, hogy a jóga csak nőknek való, hiszen ezt a rendszert férfiak dolgozták ki – emlékeztet az oktató. Ha egy férfi megérzi azokat a mélyizmokat, amikkel dolgoznak, akkor rájön, hogy ez nem feltétlenül nőies mozgásforma.

A gyerekek nagyjából hatéves kortól kapcsolódhatnak be a felnőtt gyakorlásba, de engedjük meg nekik azt a szabadságot, hogy csak azokat a gyakorlatokat végezzék el, amelyeket akarnak, és csak addig, amíg ez nekik jólesik.

„A jógaórák alatt légzőgyakorlatokat is végzünk, továbbá sok stresszoldó gyakorlatot. Ezekben az időkben életünk része egy más típusú stressz, mint az eddigi hétköznapokban, ezért mindannyian feszültebbek vagyunk mostanában” – mondta Csepregi Janka Zsófia. Rámutatott: a jógagyakorlatokkal javul az általános közérzet, erősítik, nyújtják és lazítják az izmokat, a gerincjóga nagyon jó a testtartás javítására, mert a mély hát- és hasizmokat megerősíti. Végeznek úgynevezett mellkasnyitó és csípőnyitó gyakorlatokat is, a női jógában pedig kifejezetten a medence környékével dolgoznak aktívan, és ez sok kórképre, betegségre akár egy-két gyakorlással kedvező hatással lehet.

A jóga mindenkié, kortól és nemtől függetlenül, a rendszeres gyakorlás nagyon kedvező hatású a testi, lelki és szellemi egyensúlyra.

2020.04.21
Galéria
Babás jóga (Fotó: Székely Zsolt)
Családi jóga tavaly a majálison (Fotó: Székely Zsolt)
Fotó: Székely Zsolt
Csepregi Janka Zsófia (Fotó: Székely Zsolt)
A jógastúdió (Fotó: Székely Zsolt)
Fotó: Longplay foto & video
Fotó: Longplay foto & video