Kétszer ünnepeltek húsvétot a Caritas ellátottjai

Péntek ismét nagybetűs ünnep volt a Caritas Catolica ellátottjainak életében. Miután múlt héten adománycsomagokban részesültek a katolikus húsvét alkalmából, ezen a héten ismét egy kis figyelmességgel lepték meg őket a Caritas alkalmazottai: az ortodox nagypéntek kapcsán húsvéti élelmiszer csomagokat osztottak ki nekik a meleg ebéd mellé, amit egyébként a szükségállapot idején is folyamatosan biztosítanak számukra.

Bár a rászorulók többsége házhoz kapja a napi meleg ebédet, annak a néhány személynek, aki most, a szükségállapot idején is személyesen veszi fel az ételt a szociális konyhán, nem mindennapi meglepetésben volt része: az ortodox nagypénteken Böcskei László római katolikus megyés püspök fogadta a szegénykonyhához járulókat az egyesület kapujánál, bátorító szavakat intézett az ellátottakhoz, majd egy rövid áldást követően saját kezűleg osztotta ki a meleg ételt és a húsvéti adománycsomagokat a rászorulóknak. Ők egyébként, magasfokú társadalmi felelősségérzetről téve tanúbizonyságot, a Caritas által nekik kiosztott védőmaszkokban és kesztyűkben, rendezett sorokban járultak az ételért, a lehetőségekhez mérten betartva a távolságtartásra vonatkozó járványvédelmi szabályzatot.

A kezdetektől fogva fontos alapelv a Caritas Catolica munkájában, hogy vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül segítsen minden rászorulón. A több száz személy között, akiket a nagyváradi egyházmegyében nap mint nap ellátnak, egyaránt vannak katolikusok, reformátusok, ortodoxok, ateisták, magyar és román anyanyelvűek is. Ami közös bennük, az a nehéz sors, ami szegénység vagy betegség miatt jutott nekik osztályrészül, de összekovácsolja őket az is, hogy a Caritas igyekszik mindegyiküket megkülönböztetés nélkül, keresztény szellemben felkarolni. Ennek szép példája a kétszeri húsvétünneplés is, s ez már sokéves hagyomány az egyesület életénben.  

„Még mindig a húsvéti időben vagyunk, de most az ortodox testvérek ünneplik, tehát megint egy hosszú és különleges hétvége lesz – mondta köszöntő beszédében Böcskei László megyés püspök. – Nagyon szeretnénk, hogy a lehetőségekhez mérten mindenkinek jusson valami az ünnepi asztalra. A jelenlegi helyzetben nehéz érintkezni. Valaki kérdezte, hogy mikor lesz ennek vége. Reméljük, hogy a Jóisten meghozza számunkra a várva várt szabadságot, a feloldását a sok-sok korlátozó intézkedésnek, és segít majd, hogy közelebb legyünk egymáshoz. Addig is kívánok mindenkinek sok türelmet. Ajánljuk fel ezt a nehéz időt is jó célra, például a szeretteink, ismerőseink javára. Én köszönöm a Caritas munkatársainak, hogy ilyen módon is gondoskodnak önökről és sok más betegről és rászorulóról is. Külön kiemelném itt azokat a gondozókat, ápolókat, akik az idősotthonokban teljesítenek szolgálatot, és a katonai rendelkezések következtében két hétig nem hagyhatják el az intézményeket, nem mehetnek haza szeretteikhez, gyermekeikhez, hogy az otthonok bentlakóit a karantén idején is ápolják. Kérjük a Jóisten áldását az ő munkájukra, és köszönjük nekik tiszta szívünkből a hozzáállásukat és szolgálatukat. Áldott ünnepet kívánok mindenkinek! A Jóisten vigyázzon ránk, de mi is vigyázzunk saját magunkra” – zárta beszédét a püspök.

A húsvéti akcióban Nagyváradon összesen 77 személy részesült adománycsomagban mindkét húsvét alkalmával. A csomagok kenyeret, leveskonzervet, alutasakos gombát, gabonapelyhet, felvágottat, krémsajtot, müzliszeleteket és húsvéti kemény tojást tartalmaztak. A kiosztott élelmiszerek egy részét szponzorok adományozták a Caritasnak: a helyi Fast Connection Kft., mag. Peter Zidar diakónus, Caritasverband Passau, Volkshilfe Wien, Caritas Uden – a nagyváradi katolikus karitász régi szponzorai.

Húsvéti csomagot kaptak azok az idősek is, akik részére a Caritas önkéntesei vásárolnak be és váltanak ki gyógyszereket a szükségállapot idején. A nekik kiosztott csomagokat a Tomis pékség, valamint a Szent László és a Biharpüspöki Római Katolikus Plébánia hívei által adományozott tartós élelmiszerekből tudta összeállítani a Caritas. Az egyesület háláját fejezi ki minden adományozónak, aki ebben a nehéz helyzetben is gondolt a nála elesettebbekre.

2020.04.17
Galéria