Több száz könyvet vittek Köröstárkányba

Február közepén a Létavértesen élő Csontos János, az egykori debreceni magyar királyi 2. honvéd huszárezred hagyományait ápoló huszár százados és két társa több száz kötetet magában foglaló ajándékcsomagot adott át Köröstárkányban a helyi református egyházközségnek.

A magyarországi vendégeket Mikló Ernő, az RMDSZ köröstárkányi körzeti elnöke fogadta, és jó házigazdaként először is finom vasárnapi ebéddel kínálta őket. Ezután vonultunk a helybeliek által óvodának ismert helyiségbe, ahol a könyvcsomagokat átadták. Még mielőtt ez megtörtént volna, Mikló Ernő érdeklődésünkre elmondta, régi keletű a kapcsolatuk a debreceni huszárokkal. „Most egy elhunyt debreceni jogászprofesszor családja által felajánlott köteteket hozták el, hogy ezzel segítsenek a tárkányi gyerekeknek, az itt élőknek, hogy a településünkön igazi magyar könyvtár működjön. Felajánlhatjuk a fiataloknak, a felnőtteknek, hogy látogassák a könyvtárat, és olvassák ezeket a könyveket.” Az adománycsomag szépirodalmat, meséket, útleírásokat, szótárakat stb. tartalmaz.

Új óvoda épült

A tárkányi mindennapokról is kérdeztem a házigazdát. „Semmi különös nincs településünkön, minden a régi, a megszokott. Az emberek nagyon sokat dolgoznak, ez mindig is jellemző volt Tárkányra. Vannak jó, de vannak rossz napjaink is. Mi inkább a jó napokra szeretünk visszaemlékezni, de nem feledkezünk bele az emlékezésbe, hanem a jövő építésének lehetőségét keressük.”

Újdonság mégis van: felépült a magyar kormány segítségével egy új óvoda, április 5-én adják át hivatalosan. Napközis programmal fog működni, ez régi óhajuk a helybelieknek. Amint Mikló Ernő elmondta, a magyarországi illetékesek előbb felmérték az igényeket. „A kolozsvári konzulátusról érkeztek hozzánk, de magyarországi vezetők is jártak itt nálunk, ismeretséget kötöttünk, elmondtuk a gondjainkat, meghallgattak bennünket, és jött a segítség.”

Az elkészült épület a református egyház tulajdona, de az ingyen bérbe adja az iskolának, hogy annak részeként működjön a magyar tannyelvű óvoda. Szeptembertől már fogadják a gyerekeket.

Régi a baráti kapcsolat

Csontos Jánost is megkértem, beszéljen arról, miként alakult a baráti kapcsolatuk Köröstárkánnyal. Elmondta, hogy hét éve lovas emléktúrát szerveztek az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére és az elfeledett aradi vértanú, Lenkey János honvéd tábornok tiszteletére. Ő volt az, aki Galíciából hazahozta a huszárokat és a forradalmi magyar hadseregbe állt be. „Ezen a túrán végiglovagoltuk Máramaros, Szilágy és Bihar megyét. 2013. augusztus 28-án érkeztünk Köröstárkányba, akkor ismerkedtünk meg az itteni emberekkel, ezzel a történelmi településsel, azóta ápoljuk a kapcsolatot.” A könyvadományukat Debrecenben gyűjtötték össze, s bíznak abban, hogy a diákok hasznosítani tudják majd a változatos témájú köteteket. „Reméljük, hogy ezzel mi is hozzájárulunk a köröstárkányi közösség kulturális életéhez.”

A másik két hagyományőrző huszárral is szót váltottam. Adorján Csaba hő. őrnagy tanár, Álmosdról érkezett. Elmondta, hogy ő az említett 2013-as túrán nem vett részt, de a lánya igen. „Csak jó híreket hallottam erről a településről, ez is vonzott, hogy ma itt legyek, és én is megismerjem Köröstárkányt.”

Szabó Gábor huszár hagyományőrző zászlós Hortobágyról jött. Ő úgy került az egyesületbe, hogy több mint negyvenéves barátság fűzi Csontos Jánoshoz. „A lovak szeretete hozott össze bennünket, de különben is lovas családból származom, már gyerekkoromban megfertőzött a lovakkal való foglalkozás. Én már negyedjére vagyok Tárkányban, örülök, hogy több ismerőssel is találkoztam, és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy újra itt lehetek.”

Filmvetítés

Az ajándék könyvcsomag átadása után Csontos János azt a könyvet is bemutatta, amely összefoglalja az egykori debreceni magyar királyi 2. honvéd huszárezred hagyományait követő egyesületük tevékenységét, egyebek mellett a már említett túrát. Ezt követően levetítették a 2013-as hosszú útjukról készült filmet is.

Köröstárkányi tartózkodásuk alatt felkeresték az 1919-es vérengzés áldozatainak emlékhelyét, és Bartók Béla szobránál is készült egy fotó. Részt vettek a református templomban tartott délutáni istentiszteleten is. Sebestyén László Ede parókus lelkész az igehirdetés után üdvözölte a vendégeket, és megköszönte az egyházközségnek hozott könyvadományt. A templomi együttléten Csontos János beszélt a gyülekezetnek tevékenységükről, jelenlétükről a Fekete-Körös völgyi településen.

2020.04.17
Galéria
Az újonnan épült óvoda
A könyvadományok egy része a tárkányi óvodában
Csontos János bemutatta a huszár hagyományőrző egyesületük tevékenységéről szóló könyvet
Megnézték a huszárportya filmjét
Debreceni hagyományőrző huszárok a nagypénteki tárkányi vérengzés áldozatainak emlékművénél
Csontos János és Sebestyén László Ede tiszteletes
Mikló Ferenc társaságában az ajándékozó hagyományőrző huszártisztek a Bartók-szobornál