A tánc mindenkié

Nem új a nap alatt az, hogy az embernek nagyon nagy szüksége van a testi-lelki egyensúlyra, harmóniára. Ezekben az aggályos, idegőrlő, karanténos időkben még inkább kell a harmónia. A mozgás, a tánc ebben rengeteget segíthet. SZABÓ ANDREA nagyváradi Nia-táncoktató útjára indított egy online táncprogramot, amelybe bárki bekapcsolódhat, s amely a „szobafogság” idején is megmozgat, bátorít, derűt ad. A csoportról és a Nia-táncról beszélgettünk Szabó Andreával.

Jelenleg olyan helyzetben élünk, ami hatványozottan tapossa tűrőképességünk határait, fogalmazott Szabó Andrea (vagy egyszerűen csak Szabó Andi, ahogy táncos tanítványai, barátai, ismerősei hívják). Fontos, hogy választhatunk, merre fordítjuk az arcunkat, dönthetünk, milyen érzésnek adunk energiát. A többféle stílust ötvözö Nia-tánc egyúttal életérzés, életmód is. A NiaTÁNC aLIVE! elnevezésű csoport pedig azért jött létre az interneten, hogy vesztegzár idején is lehessen külön-külön is „együtt” táncolni, ily módon könnyebben átlendülni ezen a mindenkinek nehéz időszakon. Ahányan, annyifélék vagyunk, ám a tánc szeretete, az öröm, a közösség megtartó ereje összehoz, összetart, és átsegít minket a jelenlegi helyzeten. A NiaTÁNC aLIVE! csoportnak jelen pillanatban (április 15-én) 434 tagja van, ám ez a szám egyre gyarapszik, változik. Szabó Andit arra kértük, meséljen arról, mi is voltaképpen ez a Nia, mi a tánc lényege, miért jó stb.

– Mi a Nia-tánc története, jelentése, mibenléte?

– A Nia-tánc története a ’80-as évek Amerikájából indult, ahol egy jól menő, a szakmájában mindent elért aerobic-oktató páros beleunt a „no pain no gain” (szenvedés nélkül nincs fejlődés) jelmondatba, felfogásba, és elkezdte a test útját követni, érzékelni azt, kommunikálni vele. Szándékkal mondom azt, hogy vele, mert a Niában a testemet nem uralmam alá hajtom és kizsákmányolom. A testem a partnerem, a testem az otthonom. Ahol élek, akivel élek, akire figyelek, akit táplálok és szeretek. Akit szeretek, azzal táncolok (dzsessz, Duncan, modern tánc stílusjegyei), akit szeretek, azt táplálom és megvédem (aikido, tékvandó, tajcsi), akit szeretek, azt gyógyítom (jóga, Feldenkrais-módszer, Alexander-technika). Ez a Nia kilenc mozgásformája három ágban, amit Debbie és Carlos Rosas álmodott és alapított meg. A Nia szókép rövidítés: Neuromuscular Integrative Action (neuromuszkuláris integratív cselekvés).

– Hogyan ismerkedett meg evvel a tánccal? Mi ragadta meg benne leginkább?

– A Nia 2010 óta az életem része. Máriahalmon, egy női táborban fogadalmat tettem a testemnek, miután meghallottam a „hangját”. A tánc az a nyelv, amin keresztül kommunikálok vele. 2016-ban egy képzés során megkaptam azt a tudást, ami által megoszthatom másokkal is azt az érzést, amit a Nia ad nekem.

– Kérem, mutassa be a váradi csoportot és a Padlást, ahol a Nia-órák szoktak lenni.

– A Padlás története tavaly kezdődött rengeteg munkával, amit nyár végére édes megérkezés érzése kísért. Azóta ez a táncaink szentséges otthona mindenekfelett… A lányok… – hát nem tudok róluk elfogultság nélkül beszélni. Több, mint csoport. Több, mint társaság. Van egy angol szó rá: sisterhood. Ennek a női testvériségnek talán nincs is igazi magyar megfelelője.

– Utcai, szabadtéri akciók is szoktak lenni. Legutóbb március 8-án a Szent László téren volt Nia-táncos villámcsődület. Mi volt ennek az üzenete?

– Flashmobjaink a tánc szépségére, sokszínűségére hívják fel a figyelmet, akár önismereti út bejárására is megadják a lehetőséget. Az idei nőnapi flashmob témája a nők felemelése volt. Főleg azoké a nőké, lányoké, hölgyeké, fiatal, középkorú és idős asszonyoké, akik valamilyen atrocitást, agressziót szenvednek el, akár családon belül is. Mindannyiunk felelőssége, hogy nyitott szemmel járjunk, hogy mindenki tudja, mindig van választás, mindig dönthet másképp, és amikor valaki felénk nyújtja a kezét, segítsünk. Lényeges, hogy tudjuk, hová, kihez fordulhatunk, és kire számítsunk. Ez nem az én ötletem. Utánaolvastam évekkel ezelőtt Eve Ensler One Billion Rising - Egymilliárd nő ébredése nevezetű mozgalmának, és az idén állt össze minden ahhoz, hogy létrejöjjön Nagyváradon is ez a kampány a tánc tükrében. Nagyon sokan vettek, vállaltak részt a szervezésben és támogatásban, amit ezúton ismét hálásan köszönök.

– Hogyan jött létre az on-line tánccsoport, és milyen új kihívásokat hozott?

– Az on-line táncot soha nem indítványoztam volna, ha ez a mostani változás az életünkben nem köszönt be. De jött. És én nem akartam tánc nélkül maradni, és a lányok iránt is felelősséggel tartoztam. El kellett indulni egy úton, nem torpanhattam meg. Így fejest ugrottam bele. Próbálkozom, figyelem a reakciókat, inspirálódom a „nagyoktól”, és úgymond beleteszem önmagam. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Ki mindenkinek javasolja a Nia-táncot és miért?

– A tánc mindenkié. Akinek teste van, az táncolni is tud. A Nia olyan tánc, amiben az köszön vissza, amit beleteszel. A tested elindul, és ha figyelsz, a lelked válaszol…

– Hogyan, milyen program szerint követhetők a foglalkozások?

– A „foglalkozások” on-line történnek a NiaTÁNC aLive csoportban. Hétfőn, szerdán és pénteken este 7-től van táncóra, és minden nap tartok egy-egy tízperces, úgynevezett hotspot foglalkozást. Olyan nevet szerettem volna adni a csoportnak, ami tükrözi a mostani lelkületünket. Ez az élő táncra vonatkozó szójáték telitalálat volt, úgy érzem. Hogy hogyan tovább? Nehéz időszak ez mindannyiunknak. Sokan a munkánkat veszítettük el. Ez a túlélés időszaka. De együtt és egymást segítve túl leszünk rajta, s mint a főnixmadár, újjászületünk, ezzel új utat nyitva testünk s lelkünk irányába.

      A NiaTÁNC aLIVE! Facebook-csoportban minden további információ megtalálható. Az on-line órák ingyenesek. A veszély, a bajok után pedig a meghitt tánctérben, a Padláson folytatódhatnak majd a „táncórák idősebbeknek és haladóknak”, fiataloknak és örökifjaknak, mindenkinek, aki úgy érzi, hogy jót tesz neki a tánc, a zene, a mozgás, az összhang, és mindez felszabadítja, megnyugtatja, örömét leli benne.

2020.04.15
Galéria
Tánc a Szent László téren a női szolidaritás jegyében
Villámcsődület és nagykabátos örömtánc a Bunyitay ligetben
Szabó Andrea