Teljessé válik a margittai magyar iskola

Húszéves álma valósult meg a margittai magyarságnak 2011 szeptemberében, amikor Horváth János Iskolacsoport néven megkezdte működését az önálló I–XII. osztályos magyar iskola. Hosszú és kemény „menet” eredménye volt ez a győzelem, mely a margittai magyarság és vezetői, továbbá az érdekvédelmi szervezet megyei és országos vezetői kitartó és összehangolt munkájának az eredménye. (Lapunkban beszámoltunk róla.)

A városban három, aránylag új iskolaépület volt, ezek közül az V–VIII. osztályos iskoláé ideális lett volna az új magyar tanintézetnek. Ehhez azonban az önkormányzati képviselők kétharmados beleegyezése kellett volna, ami nem jött össze. A város magyarsága viszont nagyon elszánt volt, és elfogadta azt a kompromisszumos megoldást, hogy az új intézmény a volt elemi iskola és a volt bentlakás felújított falai között kezdjen működni, két váltásban. Ígéretet kaptak egy új épületszárny emelésére az utóbbi helyszínen, s ez el is készült, 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit a diákok előtt. Ettől kezdve térhetett át a magyar tanintézet az egyváltásos oktatásra. Megkapták még a Kiss utcán a volt Gostat-iroda semmire sem használható, romos épületét. Az új épületszárny sem oldotta meg teljesen a gondokat, hiszen az iskolának nincs dísz- és tornaterme, sportpályája.

A tanintézet jelenlegi két épülete között van egy 3500 négyzetméteres beépítetlen telek. Ez alkalmas arra, hogy megépüljön rajta egy új szárny, mely teljessé tenné és egy telekre helyezné az intézményt. Egy befektetői csoport azonban megvásárolta a telket, és az eladására nem mutatott hajlandóságot. Ezért a megoldás a közcélra való kisajátítás volt. Ebben az ügyben már rugalmasabbak voltak a nem magyar önkormányzati képviselők is, ezért szavazatukkal hozzájárultak a megoldáshoz.

Az ügy bírósági szakasza is lezárult már, csak a végső határozat kiadására várnak – nyilatkozta Nagy Gabriella, a magyar iskola igazgatója. Ezáltal a telek átkerül az önkormányzat tulajdonába, s önkormányzati határozattal átadják a magyar iskolának, nyilatkozta Pocsaly Zoltán polgármester. A kisajátított telek ellenértékét a megyei tanács fizette ki a befektető társaságnak. Így már egy telekre kerül a két épület.

A rendelkezésre álló jókora területen a tervek szerint az utcafrontra háromszintes, többfunkciós épületet emelnek. Ennek alagsorában a konyha és az étkezde, valamint a szakiskola egy tanműhelye kap helyet, a földszinten a mai kor szellemének megfelelő könyvtár lesz, mely kölcsönzésen és olvasáson túl könyvbemutatók és kiállítások helyszíne is lehet. A felső szinten pedig egy nagy dísztermet alakítanak ki, de ezt könnyűszerkezetes, mobil térelválasztó egységekkel szükség szerint több részre is oszthatják. A díszteremre iskolai rendezvények során különösen nagy szükség van. Jelenleg egy hagyományos osztálytermet használnak erre a célra, s legtöbbször szűkösnek bizonyul.

A telek hátsó részében egy fedett sporttermet szándékoznak építeni, hogy abban tartsák majd az iskolai testnevelésórákat. A rendelkezésre álló terület nem elég nagy ahhoz, hogy szabványos sportcsarnok legyen, de tornaórák számára ideális lesz. Jelenleg a több száz méterre lévő városi sportpálya melletti csarnokban tartják a testnevelési órákat. A mostani menza ütött-kopott épületét lebontják, és a helyén szabadtéri multifunkcionális sportpályát alakítanak ki. Itt tarthatják majd az évzárókat, évnyitókat is.

A tervek megvalósítására az állami költségvetésből 5 millió lejt különítettek el. Ez nagymértékben a választott parlamenti képviselőink lobbitevékenységének köszönhető. Ez az összeg nem elég, de kezdetnek nagyon jó, és az iskola vezetősége további támogatásokban reménykedik országos, megyei, helyi és anyaországi forrásból egyaránt. Mivel 2020 a nemzeti összetartozás éve, van rá esély, hogy Magyarországról is érkezzen segítség, mondta az igazgatónő. Az építkezéseken kívül jelentős anyagi forrást emészt majd fel a területrendezési és a bontási munkálat is. Az önkormányzattal együtt figyelemmel kísérik a pályázati lehetőségeket, és ha találnak ilyet, azonnal lecsapnak rá.

Egy másik projekt keretében, a Bihar Megyei Tanács finanszírozásával, a Kiss utcai telken lebontották a romos épületet, hogy műfüves sportpályát alakíthassanak ki. Ez nagyon közel van az iskolához, így testnevelésórákat is tarthatnak ott, de tanítási időn kívüli testmozgásra is lesz lehetőség.

A jelenleg Horváth János Líceum nevet viselő magyar iskola jövőre ünnepli egy évtizedes fennállását. Jó esély van arra, hogy addigra épület szempontjából minden igényt kielégítő, XXI. századi modern intézmény legyen. Hírnevének kialakítása, növelése onnantól már a tanárok és diákok feladata lesz.

2020.04.14
Galéria
Az iskola jelenlegi két épülete között, az utcafronton épül meg az új, emeletes szárny
A régi menza kopott épületét lebontják, sportpálya lesz a helyén
A telek hátsó részébe sporttermet terveztek
Az új szárny szintenkénti tervrajza
A Horváth János Elméleti Líceum főépülete