Hajdúvárosi hírcsokor

Márciusi lapszámunkban a nagyszalontai városi önkormányzat közérdekű beruházásairól, szolgáltatásairól, aktuális újdonságairól számoltunk be.

Folytatódik a csatornázás

Az enyhe időjárásnak köszönhetően tél végén ismét beindultak a munkagépek, és tovább munkálkodnak Nagyszalonta számos pontján. A beruházások között új szennyvízelvezető rendszer és vízvezetékek fektetése, valamint a leromlott állapotú vezetékek cseréje is szerepel.

Megtudtuk, hogy jelenleg négy egyidejű beruházáson dolgoznak. Ezek közül a legrégebbi az Országos Beruházási Társaság által finanszírozott, 8 millió euró értékű, ebből a hajdúvárosnak 20 százalékos önrészt kellett vállalnia. Az eredmény 30 km szennyvízcsatorna kiépítése és 20 km vízvezeték cseréje. A pénz megvan a munkálatokra, csak az időjárás hátráltathatja a haladást. Azokban az utcákban, ahol már befejeződött a vezetékek fektetése, kezdődik az újraaszfaltozás.

A másik fontos beruházás a szennyvíztelep rendbetétele. A belső munkálatok, szerelések, szigetelés már elkezdődtek, azonban a nagy szennyvíztároló medence betonozása még várat magára. Az időjárás jobbra fordulásával ez a munkálat is beindul.

Ha az elkövetkező időszakban megmarad ez a városfejlesztési elképzelés, akkor Nagyszalonta várhatóan 100 százalékban csatornázva lesz, ugyanis előkészítési szakaszban vannak azok a tervek, amelyeknek célja, hogy minden utcába kerüljön csatornázás, valamint vizsgálják felül és korszerűsítsék a város területén található összes szennyvízátemelő állomást.

Inkubátorház a kezdő vállalkozóknak

A nagyszalontai önkormányzat egyik fontos fejlesztési szegmense a gazdasági szektor. Ennek egyik alappillére az a szándék, hogy a helyi tőkével működő gyárakat, szolgáltatókat támogassák. Ezen belül külön figyelmet fordítanak a fiatalok segítésére. Ennek érdekében egy régi szándék valósult meg nemrégiben: a Bihar Megyei Tanáccsal együttműködésben felújítottak egy épületet, hogy az a későbbiekben egy vállalkozói központnak adjon otthont.

A röviden csak inkubátorháznak nevezett intézmény főleg a fiatal, kezdő vállalkozókat szólítja meg. A polgármesteri hivatal tisztségviselői elkészítették a fejlesztési központ szabályzatát, és továbbították azt az Országos Versenyhivatalnak. Ha kedvező visszajelzés érkezik, akkor a helyi tanács elé kerülhet a szabályzat, és beindulhat az új procedúra szerint a vállalkozások telepítése.

Gyermekek sürgősségi ellátása

Nagyszalonta és vidéke a legjobb orvosi ellátást érdemli, ezt az elvárást jelzi az is, hogy az emberek szóvá tették, miért nincs a kórháznak külön ügyelete a gyermekek sürgősségi ellátására. Néhányan azt terjesztették, hogy ez a kórház vezetőségének az érdektelenségén múlik. Kiderült, hogy a rémhírterjesztés tudatlanságon alapul.

Megtudtuk, hogy a gyermekek sürgősségi ellátását végző ügyelet létesítésének lehetőségét a 2004/870. számú egészségügyi minisztériumi rendelet szabályozza. A rendelet 90 ágyanként engedélyez egy sürgősségi ügyeletet, így a 22. cikkely értelmében a nagyszalontai városi kórház egy sürgősségi ellátási ügyeletre jogosult. A 2010. február 3-án napvilágot látott, 1596. számot viselő levélben az Egészségügyi Minisztérium megszabta, hogy a hajdúváros 122 ágyas kórházának 2 sürgősségi ügyelete (egy általános és egy sebészeti) lehet. Egy másik minisztériumi rendelet értelmében a sürgősségi gyermekgyógyászati ellátás az általános orvosi sürgősségi ügyeletbe van beolvasztva.

Annak érdekében, hogy nagyobb időintervallumban tudjon működni a gyermekgyógyászati ellátás, a kórházban 3 gyermekorvos dolgozik. Ennek köszönhetően a betegellátó gyermekgyógyászati rendelője 8 és 18 óra között várja pácienseit.

Új városi rendőrfőnök

Az elmúlt mintegy tíz esztendőben nagyjából évente cserélődtek a nagyszalontai rendőrség vezetői, de az is előfordult, hogy ennél is gyakrabban. A közelmúltban ismét új rendőrfőnököt neveztek ki Călin Moș rendőrfőbiztos személyében. Călin Moș már bemutatkozó látogatást is tett Török László polgármesternél, és áttekintették a polgárok életét befolyásoló teendőket. A rendőrfőnök együttműködést kért a rendőrség épületének rendbetételéhez, mert az ingatlan alapos felújításra szorul.

2020.04.13
Galéria
Ebben az épületben segítik majd a kezdő vállalkozásokat
Városszerte zajlik a csatornázás