Elfogadták Bihar megye költségvetését

Spontán taps tört ki a bihari megyeháza dísztermében, amikor egy hosszú és méltatlan vita után 18–16 arányban elfogadták Bihar megye idei költségvetését. A 18., döntő szavazat Cornel Borza nemzeti liberális párti tanácstagé volt, aki az ülés végén azt mondta: a „lelkével szavazott”, mikor támogatta a megyei büdzsé elfogadását – párttársaival szemben, akik tartózkodtak a voksolásnál.

Az ülésteremben nagyon feszült volt a hangulat, a megyeháza előtt a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság szakszervezetének tagjai dudákkal, sípokkal tüntettek a fizetésükért, egy csoportjuk feliratokkal a teremben is megjelent, és ott voltak a Szigligeti Színház munkatársai is, ők csendben követték az eseményeket.

Az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt tanácsosai mögött az Oradea Civică elnevezésű civil szervezet tagjai foglaltak helyet a korrupt köztisztviselőket elítélő szlogent megjelenítő feliratokkal; őket eddig sosem láttuk az ülésteremben. Nem túl szerencsés módon választották ki az áprilisi rendes megyei tanácsi ülést arra, hogy aláírásokat gyűjtsenek a Büntetleneket a köztisztségekbe címet viselő petícióhoz. A kis csoport tagjai voltak az egyetlenek egyébként, akik a liberálisok hozzászólásait tapsolták meg.

„Nekünk szívügyünk volt a megye büdzséje, és csütörtökön már leülünk tárgyalni az NLP-vel – nyilatkozta az ülés után Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök. – Még ma is személyes kértem a megyei elnöküket (Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert – szerk. megj.), hogy ma igazolják a szociáldemokraták tanácsosának mandátumát, és fogadják el a büdzsét, és azt kellett tapasztalnunk, hogy az előbbi nem valósult meg. Nem igazolták a 18. tanácsost, bár a büdzsé átment, de úgy érzem, ez az NLP akarat ellenére történt, az egyik emberük nem bírta tovább a nyomást. Nagy nyomás alatt voltunk mind itt ma. Ki kell tartanunk az igazunk mellett, amit a demokratikus jogrend kimond, hogy 18 ember kerüljön az egyik oldalra, és 17 a másikra. Tekinthetjük ezt a mai szavazást úgy, hogy az egyébként most is arrogánsan viselkedő NLP-ből az egyik tag megbicsaklott, ő művészlélek, de az NLP hozzáállása továbbra is pont ugyanolyan, mint eddig. (…) A fizetések gondja megoldódott, de az alapproblémák nincsenek megoldva. Dolgozunk azon, hogy május folyamán ezek is rendeződjenek” – mondta a tanácselnök. Azt is hozzátette: tudják, hogy a liberális frakció egyik tagja, Dacian Foncea rövidesen távozik a tanácsból, és reméli, május végén a többségi és ellenzéki frakciók közösen iktatnak majd be két új tanácstagot, liberálist és szociáldemokratát.

2018.04.25
Galéria
Az NLP szimpatizánsai
A tüntetők öröme a költségvetés elfogadásának hírére
Tiltakozók kinn…
Cornel Borza és Dacian Foncea
Fizetésüket kérték a tanácsteremben a tiltakozó közalkalmazottak