Tanácsülésre várják a liberálisokat

Cáfolták Bolojan állításait a megyei vezetők

PÁSZTOR SÁNDOR megyei tanácselnök IOAN MANG és TRAIAN BODEA alelnök társaságában válaszolt ma az Ilie Bolojan, a Nemzeti Liberális Párt megyei elnöke és Ionel Avrigeanu megyei frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az április 25-ére, szerdára összehívott megyei tanácsülésen elsősorban a fizetésekről döntenek, hangsúlyozta Pásztor Sándor. Mint mondta: január közepe óta olvasható a büdzsé tervezete a megyei tanács honlapján, épp ideje volt, hogy kiderüljenek a liberálisok kifogásai. Ők egyrészt azt kérték, hogy az önkormányzatoknak az adóvisszaosztásból jutó rész 75 százalékát a települések lélekszáma, 25 százalékát pedig tanácsi döntés alapján osszák el, illetve az egyházak és civil szervezetek is a hívek, illetve tagok száma alapján kapjanak pénzt.

Pásztor Sándor a Bolojanék által hangoztatott kifogásokra reagálva elmondta, hogy a folyamatos pereskedés, akadályoztatás ellenére is kaptak a liberális vezetésű települések pénzt, idén sem zárták ki őket, a megyei költségvetésbe pedig nem foglalták bele a visszaosztásra szánt összegeket (később elhangzott: idén 15 millió lej jut ebből a forrásból az önkormányzatoknak). Jelenleg tehát a tervezet a megyei tanács és alárendelt intézményeinek költségvetését tartalmazza, a működési és a projektköltségeket, nem állja meg tehát a helyét az a kifogás, hogy a településeknek jutó pénz elosztási módja miatt nem szavazzák meg a liberálisok.

Ami az egyházak és civil szervezetek megyei támogatását illeti, a Nemzeti Liberális Párt megyei elnöki tisztségét is betöltő nagyváradi polgármester azt állította, hogy 2012–2016 között, párttársa, Cornel Popa tanácsi elnöksége idején összesen 700 ezer eurót kaptak ezek, viszont csak az elmúlt évben ugyanennyit különítettek el nekik a megyei kasszából. A számok azonban mást mutatnak: az előző mandátum négy éve alatt több mint 8 millió lejt, közel kétmillió eurót kaptak a megyétől civil szervezetek, Pásztor mandátuma alatt pedig valóban 700 ezer eurót, csakhogy nem tavaly, hanem 2016-ban és 2017-ben összesen, társtámogatásként. Az egyházaknak járó támogatásokat pedig 2016-ban már a hívek száma alapján osztották szét, és tavaly nem kaptak támogatást – szögezte le a tanácselnök. Hozzátette: a civileknek juttatott összegekről minden olvasható a megyei tanács honlapján, a Számvevőszék pedig sosem emelt kifogást a támogatás módja ellen.

Pásztor Sándor azt is elmondta: bukaresti tárgyalásai közben értesült az NLP-vezetők tegnapi váradi sajtótájékoztatóján elhangzottakról. Másnapra, kedden fél 11-re még egyeztetésre várták Ilie Bolojant, de öt perccel a kitűzött időpont előtt lemondta a találkozót.

Ioan Mang hozzátette: ő múlt pénteken hétfőre beszélt meg találkozót az NLP megyei tanácsi frakcióját vezető Ionel Avrigeanuval, majd miután kiderült a hétfői bukaresti útja, keddre halasztották volna azt, de végül ez is elmaradt. A szociáldemokrata párti tanácsi alelnök azt is elmondta, hogy nem hagynák a liberális vezetésű településeket pénz nélkül, de elfogadhatatlan számukra az, amit Bolojan kért a tárgyalásokon, mégpedig, hogy a megye határozza meg a keretösszeget, arról azonban, hogy melyik település mennyit kapjon, ő döntsön. Ezt a pénzt a megyei tanácsnál osztják szét, nem a liberális párt székházában – szögezte le Mang. Rámutatott, hogy bár Bolojan a tisztességre és korrektségre hivatkozik, amit jelenleg tesz az NLP, az nem tisztességes és korrekt, hanem zsarolás, manipuláció, hazugság és képmutatás. Az is elhangzott: tudomásuk szerint a holnapi tanácsülés idejére időzített sztrájkőrségen, melyet elvileg a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság szervez, nagyon sok liberális párttag is jelen lesz.

Traian Bodea arra hívta fel a figyelmet: mintegy 3000 ember megélhetését veszélyeztetik a büdzsé megszavazásának bojkottálásával a liberálisok, ráadásul az államnak járó járulékok befizetését és a közüzemi számlák kifizetését is. Az alelnök azt is hangsúlyozta: a liberális frakció tagjai az elmúlt hónapokban egyetlen írásos javaslatot sem nyújtottak be a tervezett megyei büdzsé módosításához.

2018.04.24
Galéria
Ioan Mang, Pásztor Sándor és Traian Bodea