Harmincesztendős a Tibor Ernő Galéria

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria harmincéves lett. Rengeteg minden történt e harminc esztendő alatt a Kanonok sori pincegalériában. Hagyományaik szerint most március végén lett volna születésnapi tavaszi kiállításuk, de az a járványügyi intézkedések miatt elmaradt. Addig, amíg személyesen nem látogatható ismét a Kanonok sori pincegaléria, a csoport honlapján és Facebook-oldalán lehet megszemlélni alkotásaikat, régebbi vernisszázsok emlékképeit.

A Tibor Ernő Galéria (TEG) alkotói közössége rendszeresen szervez tárlatokat, amelyeken részint saját új képzőművészeti munkáikat, részint meghívott művészek kreációit mutatják be. A kiállítások mellett könyvbemutatók, koncertek, versműsorok, különféle kulturális és közéleti, közösségi események szokták gazdagítani a TEG programját. A pincegaléria igencsak kedvelt találkozóhelye a váradi magyaroknak.

Februárban a TEG csapata Orbán István kolozsvári festőművész, grafikus alkotásait mutatta be Váradon. A posztumusz váradi tárlat Bányai Szabados Katalin (a TEG egyik alapítótagja) és Orbán Erzsébet (a művész özvegye) gondozásában jött létre, ily módon méltóképp megemlékezve a 2016-ban elhunyt művészről. Orbán István alkotásaira jellemző a gondolati mélység és a változatos technikai tudás. Sajátos labirintust képező alakzatai utat mutatnak az élet folyosóján.

A kiállítás megszervezése és a tárlatnyitó jó alkalmat adott arra, hogy a TEG alkotói társaságát jobban megismermerje Orbán Erzsébet, aki ezután kapcsolatot létesített a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum rajztanára, Murádin Lovász Noémi és a váradi galéria művészeti vezetője, Csathó Töhötöm között. Az új ismeretségeknek köszönhető, hogy a Tibor Ernő Galéria kicsiny kompániája felkérést kapott egy kamarakiállításra a nagymúltú iskola könyvtárában található Klubgalériában. A szóban forgó Klubgalériát még Orbán István létesítette újra a tanintézet rajztanáraként.

A tibor ernősök éltek a lehetőséggel, és február 28-án megnyílt a kincses városban Kapcsolatok című kiállításuk. A kiválasztott munkák hűen tükrözték a társaság sokféleségét mind a változatos, szerteágazó témák, mind pedig a technikák szempontjából. A tárlaton ceruzarajzzal jeleskedett Madarasi Csilla és Csathó Töhötöm, elektrografikával Rob Ibolya és Balajti Károly, tusrajzzal Treier Erzsébet. Popon Krisztina olajfestménnyel, Ujlaki Ildikó, Barbici Éva és Domahidi Krisztina akrillal jelentkezett. Bánházi Gyöngyi, Márton Katalin és Gavrucza Tibor akvarellel, Vassy Erzsébet és Bányai Szabados Katalin pasztellképekkel mutatkozott be. Mierluțiu Emília textillel, falikárpittal reprezentálta Kolozsvárott a váradi TEG-et.

A februári események közben és után a tőlük megszokott nagy örömmel és lelkesedéssel készülődtek a jubileumi tárlatra. A márciusi ünnepség elmaradt a járványügyi intézkedések miatt. A tibor ernősök is otthon alkotnak, várakoznak. Egyelőre virtuálisan lehet találkozni a galériatagokkal és műveikkel, régebbi rendezvények emlékképeivel a TEG honlapján (http://tiborernogaleria.gportal.hu/) és Facebook-oldalán.

2020.03.30
Galéria
Csathó Töhötöm a kolozsvári csoportos kiállításon
Csoportkép egy régebbi tárlatnyitón