Bihar és Hajdú-Bihar együtt ünnepelt

A Magyar Országgyűlés határozatba foglalta, hogy 2020 legyen az összetartozás éve. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy támogatják az olyan közös rendezvényeket, melyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. Ilyen volt a magyar kultúra napjának közös megünneplése is, amiről februárban írtunk lapunkban.

Az összetartozás tudata Bihar és Hajdú-Bihar megye települései között sosem kopott meg, és a rendszerváltás óta testvértelepülési és egyéb közös programok szervezésében meg is mutatkozott. A magyar kultúra napját immár 20. alkalommal ünnepelte együtt Berettyóújfalu és Nagyvárad. Tizenöt évvel ezelőtt lett testvérváros a két Berettyó menti település: Berettyóújfalu és Margitta. Öt évvel ezelőtt pedig csatlakozott a közös megemlékezéshez Debrecen és Margitta, és azóta határokon átívelő „kulturális négyes fogatként” együtt ünneplik a Himnusz születésnapját. Idén tíz napot fogott át a magyar kultúra közösen megszervezett ünnepe. Jelen írásban Margitta és Berettyóújfalu közös programjairól számolok be részletesebben.

Margittán az első rendezvénynek január 17-én, Interaktív körút a magyar kultúra világában címmel, a líceum kisiskolája adott otthont. Az intézmény hét tanterme különböző elnevezéseket kapott attól függően, hogy melyikben mi volt a központi téma: Kölcsey háza – A himnusz, Bolyaiak terme – A bűvös 2020, Kodály terme – A varázslatos furulya, Hagyományőrzők terme – Járd ki lábam, járd ki most, Híres magyar felfedezők, Magyar gasztronómia, Fürge ujjak – Piros-fehér-zöld.

A január 19-i események helyszíne a művelődési ház volt. Délután a galériában Dombi Géza Zsigmond berettyóújfalui festőművész kiállítását tekinthette meg az igen szép számú közönség. A vasárnapi eseményeket megtisztelte jelenlétével Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és természetesen a helyi polgári és egyházi méltóságok, valamint a kulturális civil szervezetek képviselői. Köszöntőt a kiállításon a házigazdák nevében Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök mondott, a testvérváros részéről pedig dr. Marinecz Kornélia, a BSZC Bessenyei György Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője nyitotta meg a kiállítást és méltatta a művészt és alkotásait. Papp Gábor helyi festőművész, a galéria vezetője értékelte a kiállított alkotásokat. Később az előadóteremben gálaműsorral folytatódtak az események. Ünnepi beszédet Pocsaly Zoltán polgármester, Cseke Attila szenátor, Demián Zsolt és Muraközi István mondott. A nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének VANmeSE című előadása, bár elsősorban gyermekeknek szól, nagyszerű kikapcsolódást nyújtott az idősebbek számára is.

Január 20-án Kultúrára hangolódva a XXI. században címmel szervezett ünnepi műsort a városháza tanácstermében az RMDSZ Margitta körzeti és városi szervezete, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, valamint a Pro Folk Egyesület. Az eseményt megtisztelte jelenlétével és beszédet is mondott Csige Sándor, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja is. Az ünnepi beszédek, egyebek mellett Árkosi Antal városi RMDSZ-elnöké és a polgármesteré, irodalmi és történelmi előadások, versek, énekek mellett festmény-, szőttes- és kerámiakiállítás, valamint kisfilmek is színesítették az eseményt. A kiállítók: Angyal Anikó, Barbu Edit, Bánházy Gyöngyi, Papp Gábor, Tóth Ildikó festőművészek, Pap Liliána és Sárkány Szabolcs keramikusok, Barbu Márta pedagógus, subakészítő. A kisfilmeket Fügedy Anikó tanítónő irányításával nyolcadikosok – Darabont Dóra, Hajas Dorottya Zsófia, Horgos Raymond – készítették, azt ábrázolva, miért fontos számukra a magyar nyelv. A tanítónő furulyacsoportja, majd a Puskás pedagógus házaspár által irányított Mi-Kis Kórusunk is bemutatta ünnepi műsorát. Szőke Ferenc elszavalta a Szózatot, Bordás Barnabás pedig azt a népmesét mondta el, mellyel az országos versenyen szerepelt. A középiskolás magyar diákok előadták Kölcsey Himnusza – gondolatok mai diákszemmel című összeállításukat, Zatoschil-Ballai Zsuzsa történelemtanár pedig az általa megírt, de még ki nem adott Margitta-monográfiából mutatott be egy részletet, Margittai hétköznapok címmel.

Január 21-én a margittai küldöttség látogatott Berettyóújfaluba. Első helyszín a Makk Kálmán Mozi galériája volt, ott nyitották meg Bánházi Gyöngyi margittai festőművész kiállítását, majd részt vettek a Nadányi Zoltán Művelődési Házban megrendezett gálaesten, ahol Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, Demian Zsolt és Muraközi István polgármester mondott ünnepi beszédet. A kulturális műsort helyi, kárpátaljai és debreceni fellépők adták elő.

Január 22-én a Horváth János Elméleti Líceum dísztermében Himnusz – Miénk! Enyém! Tiéd! címmel irodalmi játszóházat szerveztek, majd az intézmény aulájában az összes diák együtt énekelte el a Himnuszt. Ugyanitt a diákok és osztályfőnökök gasztronómiai ízelítővel várták a jellegzetes magyar ételeket kóstolni kívánókat. Másnap a magyar iskolában Reményik Sándor 130 versét szavalták el, január 27-én pedig mesemondó versennyel zárult a margittai ünnepségsorozat.

2020.03.30
Galéria
Berettyóújfalu polgármestere margittai diákokkal
Margittaiak és házigazdák a berettyóújfalui Makk Kálmán Moziban
Dombi Géza Zsigmond (jobbról a második) Margittán állított ki
Játék és tánc
Együtt énekelték a Himnuszt a magyar iskolában