Elismerések Nagyváradon

Februári lapszámunkban megírtuk, hogy a magyar kultúra heti rendezvények váradi eseményeinek sorában kiemelkedő szerepet kaptak idén a tanintézetek. A január 22-i színházi gálaesten pedig ezúttal is kitüntették a kultúránk gyarapításáért, továbbadásért munkálkodókat.

Életműdíjat kapott munkatársunk

Ünnepi beszédet mondott a gálaesten dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Halász János magyarországi országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke. A laudációkat Szabó Ödön képviselő, a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke és Hajdu Géza színművész olvasta fel, majd a Sybill című nagyoperettet láthatta a közönség.

Idén az életműdíjat Péter I. Zoltán helytörténész, közíró, lapunk munkatársa, többek között Ady Endre teljes, Az Értől az Oceánig című életrajzának szerzője kapta meg. Magyar kultúráért díjat kapott Kormányos László történész, Nagyvárad krónikájának szerzője, ifj. Kovács Levente színművész és Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros, a (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című könyv szerzője.

Magyar kultúráért emlékplaketteket Orbán Ilona berettyószéplaki iskolaigazgató, a Bodzavirág Néptánccsoport alapítója, Micle Rozália köröstárkányi tanítónő, a Százszorszép Néptánccsoport vezetője, valamint Szőcs Lőrincz és népi zenekara vehetett át.

Idén Kerekes Gyöngyi képzőművész vehette át Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikusművésztől és Jovián György Munkácsy-díjas festőművésztől a Jakobovits Miklós-díjat; méltatását Keserü Katalin művészettörténész olvasta fel.

Az RMDSZ váradi szervezete által meghirdetett Himnusz-klub pályázat díjait is átadták Muraközi István berettyóújfalui polgármester közreműködésével. Debrecen város különdíját a Dimitrie Cantemir Általános Iskola, illetve a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csapata vehette át, Berettyóújfalu különdíját a Művészeti Líceum általános és az Ady Endre Elméleti Líceum középiskolás diákjai, a váradi RMDSZ-szervezet pedig a Szacsvay Imre Általános Iskola és a Mihai Eminescu Főgimnázium csapatát jutalmazta.

Diáklapok fókuszban

Megyeszerte a magyar, illetve magyar tagozatos tanintézetekben számos rendezvényt szerveztek január 22-én, másnap pedig az iskolaújságok készítői várták az eredményhirdetést a Szigligeti Stúdió Fehér termében. A szövetség megyei szervezete által nyolc éve alapított Sajtódíjat ezúttal ugyanis ezeknek a kiadványoknak szánta a kezdeményező Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök, a bukaresti képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke, a rangsorolást pedig főszerkesztőkre bízta.

Kilenc tanintézet 11 lapja pályázott, s nem minden kiadvány volt friss. Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, a Várad folyóirat vezetője, Kristály Lehel, a Bihari Napló napilap, illetve Máté Zsófia, a Biharország főszerkesztője egybehangzó véleménye alapján az arany minősítést és a Bokor András-díjat a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diáklapja, a SZÓSZék érdemelte ki minden tekintetben kimagasló színvonalával. Ezüstérmes lett az adysok két nyelven – magyarul és angolul – megjelenő lapja, a Mi újság/What’s Up, Ady?, a margittai Horváth János Elméleti Líceum Mozaik című iskolaújságja és a nagyszalontai Arany János Elméleti líceum két (!) kiadványa: a félévente román és magyar nyelven megjelenő Nézőpontok – Puncte de vedere, illetve a LÁJkold diák havilap. A bronzokleveleket kifejezetten ösztönzésként kapta meg a két, illetve egy tanévvel ezelőtt még létezett lorántffys és művészeti líceumos diáklap.

Az újságírók a gratulációk mellett szakmai mentorálást, útmutatást is felajánlottak a diáklapok szerzőinek, lapunk pedig szívesen várja az iskolájukat, osztályukat bemutató írásokat a diákoktól.

2020.03.30
Galéria
A Magyar kultúráért emlékplakett, díj és életműdíj kitüntetettjei a Szigligeti Színház színpadán a díjátadó politikusokkal
A Szigligeti Stúdió Fehér termében adták át a sajtódíjakat
A szakmai elismerést a Szent László iskola diáklapjának készítői vették át Szűcs Lászlótól
A díjazott lapok Fotók: Csikos Rolland/RMDSZ
A Jakobovits Miklós-díjat Kerekes Gyöngyi vehette át