Befagyasztották az energiaárakat

A 4. számú katonai rendelet előírásait vasárnap este ismertette Marcel Vela belügyminiszter. Ezeket alább olvashatják.

Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy a szükségállapot idejére befagyasztották az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok árát, illetve a szemétdíjat is. A belügyminiszer leszögezte: az árak csökkenhetnek a kereslet-kínálat függvényében, de nőni nem nőhetnek.

Könnyítések a 65 év felettieknek

Az új rendelkezés szerint a 65 év felettiek orvosi kezelések céljából, például előjegyzett onkológiai kezelés, dialízis stb. 11 óra előtt és 13 óra után is elhagyhatják otthonukat. Ehhez saját vagy hozzátartozóik, támogatóik járművét használhatják vagy orvosi szállítójárművet. A saját felelősségre tett nyilatkozatot ilyen esetben is ki kell tölteniük, ebben legyen benne a név, lakcím, születési dátum, a kimenetel célja és helye, valamint kell a dátum és az aláírás is.

Szintén kimehetnek este 8 és 9 óra között is, de csak a lakásuk közelébe a 65 év felettiek a háziállatok szükségleteinek ellátása céljából, például kutyát sétáltatni, ilyen esetben nem kell nyilatkozat.

Mától kezdve az élelmiszereket és szükségleti cikkeket árusító üzleteknek úgy kell megszervezniük programjukat, hogy 11 és 13 óra között elsősorban a 65 év felettieket engedjék be és szolgálják ki az üzlethelyiségekben.

Szigorúbb bírságok

Mindazokat, akik elhagyják a számukra kijelölt karantént, megbírságolják, és további 14 nap karanténra kötelezik, ennek az időszaknak a költségeit pedig nekik kell fizetniük.

Azokat, akik az otthoni elszigeteltség szabályait szegik meg, , és elhagyják otthonukat, szintén megbírságolják, intézményes karanténra kötelezik őket, melynek költségeit ők viselik.

Teherautósofőrök figyelmébe

A 2,4 tonnánál nagyobb súlyú áruszállító gépjárművek vezetőinek két fuvar között legtöbb 14 napra önkéntes elszigeteltségbe vagy karanténba kell vonulniuk. Ehhez a munkaadójuk is biztosíthat helyet, maradhatnak otthon együtt a családjukkal vagy egyedül, ha van más, rendelkezésükre álló lakhely. Kérhetik azt is, hogy intézményes karanténba menjenek, de ennek a költségeit nekik kell állk. Arról, hogy melyik módot választják, saját felelősségre tett nyilatkozatot kell kitölteniük. A rendelkezés egyébként érvényes a pilótákra és a hajók személyzetére is március 31-től.

Megelőző intézkedések

A létfontosságú ágazatokban, mint az áram- és gázszolgáltatás, nyersanyag-kitermelés és -feldolgozás stb. dolgozóknak a munkaadóik által megállapított időszakra munkahelyükön vagy a számukra kijelölt helyen kell elszigetelődniük az esetleges fertőzések megakadályozása érdekében. Ennek megtagadása fegyelmi, polgári vagy akár büntetőjogi kihágásnak is számíthat. Az intézkedés ugyancsak március 31-én lép életbe.

A helyi önkormányzatoknak március 31-től kötelezően minden egyes tömbház minden bejáratához fertőtlenítőszeres tartályokat kell szerelniük, és időszakonként fertőtleníteniük kell a lépcsőházakat, lifteket és más, közös használatú területeket.

2020.03.30
Galéria