A kolozsvári Váróterem Projekt vendégjátéka a a Szigligeti Stúdióban

Reacting Chernobyl című dokumentarista jellegű előadásával érkezik Nagyváradra a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat. A Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima és Wladimir Tchertkoff The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag szövegei nyomán készült alkotás az 1986-os atomkatasztrófa történetét dolgozza fel, és annak fájdalmas következményeire mutat rá. A gyerekjáték és a komoly, erőteljes témák szembehelyezésével a csapat proaktivitásra és közös reflexióra hívja a nézőt.

„Könnyű elcsúszni a banalitásokon, főleg a felfoghatatlan dolgok banalitásain (…). Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezőn kikapcsolna. Erre a logikára támaszkodva ha egy olyan veszéllyel állunk szemben, ami meghaladja a képzeletünket, akkor azt a konklúziót vonjuk le, hogy a veszély egész egyszerűen nem valós. (…) A titkolózás ideje lejárt. Csernobil változtatta meg. (…) Neked mindegy, hogy egy-két hétig szeretlek vagy az életem végéig?” – olvasható az előadás ismertetőjében.

A Váróterem Projekt független színházi csoport a kétezres évek elején kezdte meg működését frissen végzett főiskolai hallgatók kezdeményezéseként. Az azóta eltelt hét évben további fiatal színészek és színházi alkotók kerültek be a csapatba. A Váróterem Projekt napjainkban egyike az ország legfontosabb független színházi műhelyeinek.

A kolozsvári vendégelőadásra május 8-án, 19 órától kerül sor a Szigligeti Stúdióban. Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

2018.04.23
Galéria