Kettős próbakezdés a Szigligeti Társulatnál

Megkezdődtek a 2017/2018-as évad két utolsó bemutatójának próbafolyamatai a nagyváradi Szigligeti Társulatnál: a trupp Csehov- és Hubay-előadásokra készül.

Apátlanság: Csehov-dráma a Szigligeti Stúdióban

Bár a  stúdióelőadás hivatalos premierje 2018 szeptemberében lesz, a Platonovból készült Apátlanság című Csehov-dráma előbemutatóját június 15-én tartja meg a Szigligeti Társulat. „Csehov tizennyolc évesen írta meg első darabját, amelynek főhősét gyakran hasonlították Hamlethez és Don Juanhoz is. Maga a szerző is páhuzamot von saját szereplője és a két figura között. Van néhány lényeges különbség: nem királyi udvarban vagyunk, hanem egy sivár kisvárosban. Nem intrika, hanem kétségbeesés hatja át ezeket az embereket. Nem egy herceget látunk vagy egy nagyszabású provokátort, hanem egy falusi tanítót. Csehov főhőse, Platonov közülünk való, családos ember, felesége van és egy fia, mégsem apa. Talán férfi, talán filozófus, talán ember” – olvasható a produkció ismertetőjében. Az előadás rendezője, Botos Bálint először dolgozik együtt a váradi művészekkel; csapatát Bajkó Blanka Alíz díszlet- és jelmeztervező, illetve Bocsárdi Magor zeneszerző erősíti.

Az első magyar musical ötven év után újra a váradi színpadon

A Szigligeti Társulat az Egy szerelem három éjszakája című musicallel tiszteleg a száz éve Nagyváradon született író, dramaturg és kultúraszervező Hubay Miklós előtt. Az Egy szerelem három éjszakája a tragikus sorsú Radnóti Miklósnak (és szerelmének, Gyarmati Fanninak) állít emléket: a költő sorsának megidézésén keresztül nemcsak a második világháború üldözöttjei kapnak szólásjogot, hanem minden olyan élet, amit ordas eszmék és hiábavaló háborúk kettébe törtek. Letűnt világ kísértetszerű alakjai morális kérdéseket vetnek fel — nemcsak a történetben, hanem a dalokban is. Az előadás rendezője, Novák Eszter a produkció ismertetőjében ekként fogalmazott: „Az első magyar musical - hirdette akkor a filmhíradó. Az eredmény — ha korszerű színházi megközelítéssel tán némi frissítésre is szorul — remekmű lett. Sem a történet, sem a zene nem lett a marketing, a csacska szórakoztatás, a kasszasiker vágyának áldozata. A mű nem retten meg a tragikumtól sem, és dramaturgiája, mely a harmadik éjszakán az utókort is megszólaltatja, inspiráló és a jövő felé tekint”. Az Egy szerelem három éjszakája című előadást május 19-én mutatják be.

 

 

2018.04.23
Galéria