Barangoltunk a barokk palotában

Betekintést nyerhettünk február végén a nagyváradi római katolikus püspöki palotában már elkezdett munkálatokba Böcskei László római katolikus megyés püspök, Matuz Zsolt projektmenedzser és Emődi Tamás építész kíséretében. Renoválják, helyenként restaurálják a műemlék épületet.

December 17-én fogtak hozzá a felújításhoz, a téli ünnepek között is dolgoztak, tájékoztatott a nagyváradi római katolikus megyés püspök, mielőtt megnéztük volna például a barokk palota alagsorát, Romániában a legnagyobb ilyen helyiséget. Az egyházi elöljáró hangsúlyozta: az épületet a felújítás idején sem zárják be, és rendszeresen beszámolnak majd arról, milyen ütemben haladnak a munkálatokkal, illetve milyen „meglepetésekre” bukkannak rá, a feljegyzésekből ugyanis tudják, freskók rejtőzhetnek a vakolatrétegek alatt. Böcskei László a püspöki palota kertjében járókat kérte: tartsák tiszteletben a biztonsági előírásokat, azokra a felújítás miatt szükség van.

A palotában még ott a Körösvidéki Múzeum tárgyainak egy része, ezért azokban a termekben, amelyeket még nem ürítettek ki, később kezdik el a vakolatrétegek feltárását. A palotát egyébként videokamera-rendszerrel figyelik. A hároméves felújítás végén nemcsak egyházi, hanem kulturális szerepet is szánnak az épületnek. A munkálatok hatmillió euróba kerülnek, az első szakasz kétmillió euróra becsült költségeit a magyar kormány támogatásából fedezik.

A tető cseréjét a délnyugati szárnyon kezdték el, mondta Emődi Tamás. Ott maradtak meg ugyanis leginkább az eredeti, barokk elemek. A XIX. században több beavatkozást is végeztek a tetőszerkezetben, s ezek során olyan elemeket szereltek be, melyek nem illenek az előző állapothoz, tehát el kell majd távolítani őket.

Nemcsak a tetőn, hanem a pincében is folyik a munka. Ezt a Vinalcool használta hosszú évekig bortárolónak, most egy több mint 19 hektoliteres hordót ott is hagynak mutatóba, hangzott el. A többi hordót szétszedték, parkettának használják majd fel a faanyagukat, a vakolatot pedig leverték a falakról, hogy a tégla „lélegezhessen”. Az egykori pincét megerősítik, és elkezdték egy liftakna kialakítását is, így az épületet a legalsóbb szintig akadálymentesítik.

A múzeum által már kiürített emeleti termekben, az egykori királyi lakosztályban a falakat vizsgálják az eredeti festés és faliképek után kutatva. Az egyik teremben az ajtók felett fedeztek fel láthatóan világi témájú fali festményt, egy kikötő ábrázolása látszik rajta.

A 1762 és 1776 között épült nagyváradi római katolikus püspöki palota a francia barokk palotaépítészet cour d’honneur-ös változatának emléke. Osztrák közvetítéssel, a tervező, Franz Anton Hillebrandt sajátos elképzeléseinek eredményeképpen épült meg. Az impozáns műemlék épület nagyrészt őrzi eredeti állapotát, s a berendezését leszámítva viszonylag kevés utólagos beavatkozáson esett át. Az épület műszaki állapota összességében kielégítő, de figyelembe véve azt, hogy a legutóbbi nagyszabású beavatkozás óta csaknem 50 év telt el, szükségessé vált építészeti és szerkezeti felújítása, a közműhálózatok cseréje, mindezzel elősegítve az új, multifunkcionális, kiállítási és közművelődést szolgáló terek kialakítását. A felújítás 2017 végén kezdődött, az eltelt két hónap alatt a következő munkálatokat végezték el: az alagsorban letisztították a nedves és sóterhelt falakat, kijavították a repedéseket, liftaknát alakítottak ki; az épület déli szárnyában állványzatot szereltek, héjazatot és sérült elemeket bontottak, megtisztították a földszinti ablakok kőkeretét, nekifogtak az emeleti barokk falképek feltárásának. A teljes felújítás 3 évig tart, a 2018-ra tervezett munkálatok célja elsősorban a műemlék külső megújulása – olvasható a püspökség közleményében.

 

2018.04.22
Galéria
Böcskei László és Emődi Tamás kalauzolta az újságírókat a renoválás alatt álló püspöki rezidencián
Freskók bukkantak elő a vakolat alól a palota termeiben
A tetőszerkezet cseréjéhez is hozzáláttak
A fedélszék egy része őrzi a barokk elemeket
A műemlék épület homlokzatának felújítási tervrajza
A munkálatok alatt sem lesz zárva a palota, hangzott el a sajtótájékoztatón