Hajdúvárosi hírcsokor

Nagyszalonta önkormányzata a közelmúltban több olyan intézkedést is hozott, amely a lakosság széles rétegeit érinti. Ezekből válogattunk.

Adóbüntetés az elhanyagolt épületekre

Nagyszalonta városa számtalan középületet tett rendbe az elmúlt évek során. A magántulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosait is arra akarja ösztönözni a városvezetés, hogy viseljék gondját a házuknak. Ugyanis számos leromlott épület rontja a városképet, különösen a központban. Az önkormányzat a hatályos jogszabályok figyelembevételével már tervbe vette az adóbüntetést. Ennek értelmében a rossz műszaki állapotban levő (beszakadt tetejű, hulló vakolatú, lyukas ereszcsatornájú) házak tulajdonosainak a szokásos adójuk többszörösét kell majd fizetniük. Ezt megelőzendő, ajánlatos a mielőbbi tatarozás.

 

Sofőrt keresnek iskolabuszra

A város keleti részén lakó gyermekek, kisiskolások korábban iskolabusszal jutottak el a tanintézetekbe. A mostani tanévben azonban mindeddig csak kellemetlenségek adódtak. Hiába különítettek el a városkasszában 3000 lejt minden iskolai hónapra, a vállalkozó, aki korábban szállította a gyermekeket, már nem vállalta a feladatot. Kiderült, hogy Nagyszalontán akkora a munkaerőhiány, hogy nem találnak sofőrt a gépkocsira.

Autóbusz tehát van, fizetné is az önkormányzat, de nincs, aki vezesse a járművet. Az önkormányzat megkereste az összes személyszállítással foglalkozó céget, de mindegyik munkaerőhiánnyal küszködik. A helyhatóság az országos internetes közbeszerzési honlapon is hirdeti az állást, de senki nem jelentkezett.

 

Városnap

Sok éve már, hogy a Szalontai Napok több ezer embert megmozgat. Nem csak a város, hanem a régió ünnepe is ez, hisz ilyenkor akár 20-30 kilométeres körzetből is ellátogatnak a hajdúvárosba a szórakozni vágyók. Épp ezért az önkormányzat már most az érdeklődők figyelmébe ajánlja, hogy 2018-ban május 25–27. között tartják a Szalontai Napokat.

 

Szelektív hulladékgyűjtés

Manapság nagyon fontos a környezettudatosság, szerencsére egyre többen cselekszenek ennek megfelelően. A nagyszalontai polgármesteri hivatal jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy a lakosság minél nagyobb hányadát efelé irányítsa. Jelentékeny összegű beruházás eredményeként például úgynevezett ökoszigeteket alakított ki a központi tömbháznegyed déli részén és a Malom térnél.

Az eredmény vegyes. Hiába látható a tárolókon két nyelven feliratozva, hogy melyikbe mi kerüljön, mégis akadnak olyanok, akik nem a megfelelő helyre teszik a hulladékot. Az önkormányzat bízik benne, hogy minél hamarabb rájönnek az emberek, hogyan is kell szelektíven gyűjteni.

 

Megdrágult a garázsbérlés

Nagyszalonta urbanisztikai fejlesztésének egyik alappillére, hogy a közterületek minél rendezettebbek legyenek. Az elmúlt évek során számos városrészt sikerült modernizálni. Az egyik kellemetlen, városképet rontó építménycsoport nem más, mint az autógarázsok tömkelege.

Mintegy félezer lakos bérel garázsnak szánt telket az önkormányzattól. Az elmúlt esztendőkben azonban áttekinthetetlen helyzet alakult ki amiatt, hogy jó néhány bérlő bérbe adta, sőt eladta az önkormányzattól bérelt területen található garázst anélkül, hogy arra jogosult lett volna. A telekre vonatkozó, a helyhatóságon nyilvántartott szerződés a mai napig a legelső bérlő nevén van, holott ki tudja, hányadik autós használja a garázst. Úgy hírlik, ilyen garázsok 1000-2000 euróért cserélnek gazdát. Olyanok is akadnak, akik műhelyként, raktárként használják ezeket az építményeket, miközben mások kénytelenek a szabad ég alatt tartani az autójukat. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy garázs másfél gépkocsi helyét foglalja el.

Ezeket a szempontokat is figyelembe véve határozott úgy a helyi tanács, amikor a múlt esztendő utolsó ülésén az idei bérleti díjról döntött, hogy azt négyzetméterenként 5 lejben szabja meg. Így az eddigi havi 12-13 lejről 100 lejre – majdnem tízszeresére – drágult egy-egy garázs havonkénti bérleti díja. A cél az, hogy minél többen bontsák le a garázsukat, és minél több autós jusson parkolóhelyhez.

 

2018.04.22
Galéria
Nagyszalonta több pontján állították fel a szelektív hulladékgyűjtő konténereket
Lebontatnák a garázsokat
A Szalontai Napok hagyományosan felvonulással kezdődik