Tájékoztató nagyváradi katolikus karitász programjainak működéséről a szükségállapot idején

Alább a Caritas Catolica közleményét olvashatják.

Működő szolgáltatásaink

VESZÉLYEZTETETT CSOPORTOK ÉTKEZTETÉSE

A Caritas Catolica szociális konyhái jelenleg is működnek és folyamatosan biztosítják a nyilvántartásba vett idős személyek és rászorulók étkeztetését. Az ellátottak nem étkeznek közösen, a mobilitásukban korlátozott személyek részére munkatársaink házhoz szállítják a meleg ebédet, a többiek lezárt, egyszarhasználatos ebédhordó konténerekben veszik át személyesen, majd otthon fogyasztják el az ételt.  

A nagyváradi konyha jelenleg 45 szociális eset (egyedülálló kisnyugdíjasok, nagycsaládosok, hajléktalanok és alacsony jövedelműek) részére biztosít meleg ebédet hétköznapokon, valamint további 46 fizető megrendelő részére, és 73 idősotthonban gondozott személy részére. Az idősotthonokon kívül kollégáink 55 személynek szállítják házhoz az ételt naponta a megyeszékhelyen.

A margittai konyha jelenleg 35 szociális eset számára biztosít meleg ebédet – közülük 20 személynek házhoz szállítják. A tasnádi szegénykonyha pedig 37 szociális eset további 20 egyedülálló idős személy részére biztosít étkeztetést házhozszállítással.

OTTHONI BETEGÁPOLÁS

A Caritas Otthoni Beteggondozói Központjai továbbra is a megszokott módon látják el a betegeket – összesen 273-at az egyházmegye területén. Kollégáink Nagyváradon 120, Margittán 43, Nagyszalontán 21, Fugyivásárhelyen 15, Székelyhídon 22, Szalacson 33, Tasnádon 19 beteget látogatnak meg és ápolnak nap mint nap.

Az egészségügyi személyzet a következő szolgáltatásokat végzi a betegek otthonában: injekciók, infúziók beadása, sebek, felfekvések kötözése, vérnyomás és vércukorszint mérése, a betegek személyes higiéniájának biztosítása, gyógytorna, vizelet katéterek felhelyezése és cseréje. Ugyanakkor központunk székhelyén biztosítjuk különböző gyógyászati segédeszközök (tolókocsik, mankók, kórházi ágyak, járókeretek) kölcsönzését. Szolgáltatásaink az állami egészségügyi biztosító hitelesítése alatt állnak, illetve szerződésben állunk a Bihar megyei egészségügyi biztosítópénztárral (CAS), ezáltal lehetővé téve az elszámolt szolgáltatások térítésmentes igénybevételét.

 

 

ORVOSI ÜGYELET

Tájékoztatni szeretnénk a lakosságot, hogy a Caritas Catolica nagyváradi székhelyén (Ion Creanga tér, 2 szám) hétköznaponként délután 15 órától reggel 8 óráig, valamint szombaton és vasárnap non-stop független orvosi ügyelet (centru de permanență) működik.  A szolgálatos orvosok térítésmentesen biztosítanak alapvizsgálatokat, konzultációt és részleges sürgősségi ellátást akár az éjszaka folyamán is.

Módosult szolgáltatásaink

IDŐSOTTHONOK

A Caritas Catolica által működtetett 2 nagyváradi és 2 margittai idősotthonban megelőző szándékkal február 27 óta karantént vezettek be. Ennek következtében a bentlakók nem mehetnek ki az utcára és látogatókat sem fogadhatnak. Az érintettek hozzátartozóival telefonon és interneten tartják a kapcsolatot. A karantén feloldásáig ugyanakkor szünetel a betegfelvétel is, vagyis új lakókat jelenleg nem fogadnak a Caritas idősotthonaiban. A már bentlakók ellátását természetesen folyamatosan biztosítja a Caritas – egészségügyi és lelki gondozás, valamint napi 3 főétkezés és két uzsonna.

IDŐSNAPKÖZI

Az ellátottak biztosnága érdekében a Tasnádon működő napközi központ tevékenységét felfüggesztettük, vagyis a programba feliratkozott idősek nem gyűlnek össze a Caritas központban, hanem otthonaikban maradnak, de helyi munkatársaink mindegyiküknek házhoz szállítják az ebédjét, elviszik a szennyest, visszaviszik nekik a tiszta ruhát, segítenek a bevásárlásban és a számlák kifizetésében is, szükség szerint.

A válsághelyzetre való tekintettel tasnádi kollégáink igyekeznek minél több idős ember részére elérhetővé tenni ezt a segítséget, ezért a szükségállapot idején továbbra is várják a feliratkozókat. Az érdeklődők a 0749222962 számon, vagy a caritas.tasnad@yahoo.com címen kaphatnak felvilágosítást.

ÜGYFÉLFOGADÁS

Nagyváradi székhelyünkön a belépés az oldalsó bejáratra korlátozott, de továbbra is van ügyfélfogadás,  emellett a Caritas használtáru boltok a szokásos órarenddel nyitva tartanak Nagyváradon és Margittán is.

Infomációk a www.caritascatolica-oradea.ro weboldalon, vagy a +40(0)359/427-777-es számon.

Ideiglenesen felfüggeszett szolgáltatásaink

DIÁKBENTLAKÁS

A Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus felfüggesztette tevékenységét mindaddig míg az iskolai oktatás újra be nem indul.

SZAKRENDELÉSEK

A Caritas Catolica nagyváradi székhelyén működő munkaügy-, háziorvosi-, fogorvosi- és ortopédiai szakrendelők működését a szükségállapot idején felfüggesztettük. Az alapvető orvosi ellátást és konzultációt ez idő alatt a már említett állandó orvosi ügyelet biztosítja kétköznapokon 15–8 óra között, valamint hétvégén 0–24 óra között. A fogászati szakrendelő ugyanakkor fogad időpont-egyeztetéseket április 9. utáni időpontra a 0766353042-es telefonszámon.

2020.03.20
Galéria
Fotó: Caritas Catolica