Elfogadták a megyei költségvetést

Némi erőfitogtatás árán, módosító javaslatokkal, 18 igen és 8 nem szavazattal, valamint 9 tartózkodás mellett elfogadták Bihar megye költségvetését a márciusi 4-i rendkívüli ülésen.

A büdzsé vitájakor a Nemzeti Liberális Párt nyolc módosító javaslattal állt elő, ezek nagy részével a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatósághoz csoportosítottak át pénzt annak ellenére, hogy – amint azt Ioan Mang szociáldemokrata tanácsi alelnök szóvá tette – az intézmény féléves működését a megyei önkormányzat biztosította, a másik fél évre pedig a kormánynak kell azt megtennie. Traian Bodea (Liberálisok és Demokraták Párja) alelnök is szót emelt egyes liberális javaslatok ellen, főleg, amikor beruházásoktól csoportosítottak át összegeket. Bár a múlt héten bejelentették, hogy a nemzeti liberálisok és a liberálisok és demokraták szövetségre léptek, a vita és a szavazatok alapján úgy tűnik, ez az együttműködés sem zökkenőmentes.

Bihar megye idén a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 388 227 620 lejjel számol, ez a tavalyi büdzsé nem egészen 82 százaléka. A saját bevételeket 24,9 millió lejre becsülik, a jövedelemadóból 102,5, millió az áfából pedig 130,9 millió lejjel számolnak. Az állami költségvetésből valamivel több mint 32 millió lej érkezik Bihar megyébe, ebből 5,8 millió lejt az egészségügyi-szociális központok kapnak, 24,2 millió lej a Helyi Fejlesztés Országos Programjából (PNDL) támogatására érkezik. EU-s forrásokból 45,6 millió lejre számítanak ebben az évben. A tavalyi, 51,9 millió lejes többletet fejlesztésekre szánják.

A kiadások közül valamivel több mint 104 millió lejt szánnak kultúrára, szabadidőre és egyházakra, 84,9 millió lej szociális kiadásokra, 109,5 millió lejt szállítási költségekre különítettek el, a tanügyre 22,8 millió, az egészségügyre pedig 12,8 millió lej jut.

Községi utak javítása

A módosító javaslatok között szerepeltek az áfából a községi utak rendbetételére elkülönített összegek szétosztása is a települési önkormányzatok között, ezeket jóváhagyták. Az ülés második napirendi pontját egyhangúlag elfogadták, mely szerint a Bihar Megyei Tanács társul az Alma Mater Alapítvánnyal, illetve a Pro Schola Sancti Ladislau Egyesülettel közérdekű munkálatok elvégzése céljából.

Az ülés után Pásztor Sándor tanácselnök elmondta: „Mi biztosítottuk ezen a tanácsülésen a többséget ahhoz, hogy legyen lehetőségük a településeinknek az úthálózat továbbfejlesztésére, hiszen hat és fél millió lejt sikerült erre a célra juttatni az önkormányzataink részére. Ami nagyon fontos, összehoztuk az egyhangú jóváhagyást, hogy a két fontos nagyváradi magyar iskolánknak, az Ady és a Szent László líceumnak megoldjuk a fűtési problémáját. Előbbinél befejezzük a fűtéshálózat kiépítését az idén, a másiknál pedig megoldjuk a hőközpontját az idei büdzséből. A mai tanácsülés eredménye az, hogy sikerült egy olyan többséget találnia az RMDSZ-frakciónak, ami biztosította, hogy az érdekeink érvényesüljenek, és ezek az összegeket, amelyek el kell jussanak az önkormányzatainknak, hibátlanul eljutottak.”

A tanácsi határozatból kiderült, hogy Ady Endre Líceum valamivel több mint173 ezer lejt kapott a munkálatokra, a Szent László Római Katolikus Líceum pedig 220 ezer lejt, a különbséget a civil szervezetek fedezik.

Ami a községi utak rendbetételére kiosztott pénzeket illeti, egy szakbizottsági módosítás nyomán Érogyoszlónak 300 ezer lejt csoportosítottak át azzal, hogy Székelyhíd, Érsemjén és Alsólugas egyaránt 900-900 ezer lejt kap a tervezett egymillió helyett. Margittának három útra összesen 800 ezer lejt különítettek el, Vámosláz 600 ezer, Hegyközpályi 500 ezer, Szentjobb 450 ezert, Paptamási, Érábrány és Biharfélegyháza 400-400 ezer, Érszőllős 300 ezer, Szalárd ,Körösrév és Tóti pedig 200-200 ezer lejt kapott ilyen célra.

2020.03.04
Galéria
Ioan Mang tanácsi alelnök, Pásztor Sándor elnök és Traian Bodea megyei önkormányzait alelnök