Hajdúvárosi hírcsokor

Faültetés a játszótereken

Tavaly a város több pontján számos facsemetét ültettek ki a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal kezdeményezésére. Decemberben például a megújult Aranydió parkban és a Malom téri játszótéren 7 szilfát és 15 platánt ültettek ki. Az ültetést végzők munkáját szorgos gyermekkezek is segítették, mivel az Arany János Elméleti Líceum IV. A osztályának tanulói Tóth Éva Andrea tanítónő vezetéséve, illetve a Teodor Neș Főgimnázium IV. B osztálya Bodiu Lavinia tanítónő vezetésével vettek részt a környezetszépítésben.

 

Aranylakodalmasokat köszöntöttek

December végén a nagyszalontai városházán köszöntötték az egybekelésük 50. évfordulóját 2019-ben ünneplő házaspárokat. A hűség jutalmaként járó aranyoklevelet, pénzt és virágot ez alkalommal 12 pár vehette át Török László polgármestertől. Nagyszalonta elöljárója köszöntőjében szívből gratulált az ünnepelteknek, jó egészséget, sok erőt és további boldog együtt töltött éveket kívánt a házasoknak. Az aranylakodalmasok nagy örömmel vették át a polgármestertől az ajándékokat, majd a ceremónia végén a közös fotózkodásra is lehetőség nyílt.

 

Közösségi tervezés a Füveskertben

A hajdúváros elöljárósága új módszert vezet be annak érdekében, hogy a közügyekbe bevonja a lakosságot. Nemcsak fórumok révén próbálja tartani a kapcsolatot az emberekkel, hanem meghatározott témákban is kikéri a véleményüket. Nagyszalonta egyik külső kerületében, a Füveskertben például a régi óvoda elé egy új, rendezett teret kíván kialakítani a városvezetés. Tavaly év végén ezért felhívással fordult a szalontaiakhoz, hogy akinek elképzelése van a térrel kapcsolatosan, rajzolja le és mutassa azt be az érdekelteknek.

A tervet 50 × 70 centiméter nagyságú rajzon ábrázolhatja a pályázó, ezt a rendezési tervet kell eljuttatnia a polgármesteri hivatalba. Az elképzelés szerint maguk az érintettek, a Füveskert lakói valamikor tavasszal egy lakossági fórumon választhatják majd ki a legjobbnak ígérkező tervet. A későbbiekben pedig – a költségvetés függvényében – ezt az elgondolást valósítanák meg.

 

Energiatakarékosabb kórház

Amint arról már korábban beszámoltunk, a nagyszalontai városi kórház számos korszerűsítést, az egészségügyi ellátást javító beruházást tudhat maga mögött. Decemberben aláírták annak a projektnek a kivitelezési szerződését, amelynek célja a közintézmény energetikai hatékonyságának növelése. A projekt a 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében valósul meg, értéke megközelíti a 12,5 millió lejt (10 490 000 lej + 1 993 100 lej áfa). A munkálatokat a Kesz Construcții România Kft. és a Lisscom Kft. végezheti el.

 

Útdíjmatricát figyelő kamera a vámnál

A nyár folyamán a nagyszalontai határátkelőn közlekedő autósoknak felkeltette a figyelmét, hogy a vámhoz közeledve egy masszív felfüggesztésre szerelt kamera előtt kell elhaladniuk. Találgatás és szóbeszéd indult, ezért utánajártunk, és akkor azt a választ kaptuk a Regionális Út- és Hídkezelő Társaság kolozsvári illetékesétől, hogy az említett kamera csak a forgalom megfigyelésére szolgál.

Novemberben aztán a talapzaton megjelent egy kék tábla is „Video Control Rovinieta” felirattal, amelyből azt a következtetést szűrtük le, hogy immár nem csak a forgalmat fogják szemmel tartani, hanem az útadó befizetését jelző matricát is ellenőrizni fogják. Következtetésünket igazolta is egy újabb kolozsvári telefonhívás.

Tapasztalataink szerint számos autós közlekedik útadó befizetése nélkül, hiszen egészen Nagyváradig nincsenek fix ellenőrzési pontok, azonban most már Magyarországra sem „ugorhatunk át” a matrica beszerzése nélkül. Számításunk alapján érdemesebb befizetni az útdíjat, mivel egy személygépkocsira 134 lejt kell fizetnünk egész évre, azonban az „ingyen úthasználat” büntetése 250 lejre rúg, s abból kis híján két évre is kiválthatnánk az útdíjat.

 

Új közvécét építenek

Megtudtuk, hogy a nagyszalontai helyhatóság új közvécé építésén gondolkodik. Az eddigi illemhely működésében számos fennakadás volt. A Kossuth utca végén levő, nyáron nyitva tartó létesítmény igencsak rossz gazdasági mutatókkal működött: egy hónap alatt 200 lej volt a bevétele, a személyzeti költsége viszont több mint 3000 lejre rúgott. Az itt dolgozó alkalmazott bére veszteségessé tette a létesítményt. Arról nem is beszélve, hogy csak napi hat órában volt nyitva, délután a helyiség bezárt.

Most az önkormányzat tervei alapján, a központi park felújításával egyetemben egy új, önműködő vécét kívánnak kialakítani. Ez az illemhely napi 24 órát üzemelne, és bérköltség sem terhelné. A létesítmény öntisztító lesz, ez is hozzájárul a gazdaságosságához. A tervek szerint az illemhely közel lesz a parkban kialakítandó játszótérhez.

 

2020.03.02
Galéria
Tizenkét házaspárt köszöntött az év végén Török László polgármester
Diákok is segítettek a facsemeték elültetésében
Kulcsszavak: