Nagyszalonta éve 2020

Török Lászlót, Nagyszalonta polgármesterét 2019 utolsó napjaiban arra kértük, hogy értékelje a 2019-es évet, illetve vázolja, milyen tervekkel, célokkal tekint az új év elé.

– Milyen esztendőt zárt a hajdúváros?

– Az elmúlt évet tekintve úgy válaszolhatnék, hogy úton vagyunk, mégpedig a jó úton, a fejlődés útján. De ez sokévnyi előkészítés, megfeszített munka révén valósult meg. A hivatal konstruktív dolgozói, a tanácsosi gárda összefogása révén arról beszélhetünk, hogy városunk ma már 98 millió eurónyi összegű terv előkészítésében partner. Számos olyan beruházás készült el, épp folyamatban van, vagy az előkészületei zajlanak valamilyen fázisban, amely több tíz évre meghatározza a város fejlődését. A napjainkban zajló csatornázás az elmúlt száz év legjelentősebb közberuházása. Sok a vesződség és a gond vele, de addig nem nyugszunk, amíg az egész város infrastrukturális lefedettségét meg nem oldjuk. Pontra tesszük ezt a várost! Amit száz évig nem lehetett megoldani, mi most elvégezzük. Behoztuk a lemaradásunkat a környező, velünk egy léptékű településekhez képest. Most előzünk! Tudjuk, mit akarunk, és hogy merre tartunk. Még nem értünk célba. Az úton sok az akadály, s az is megesik, hogy nem minden halad simán. De a tervünk világos: infrastruktúra, gazdaság, egészségügy, oktatás, turizmus, sport, kultúra – ezek mind fejlesztési szegmensek. Ezek mellett útnak indítjuk a zöld város programot, és nagy hangsúly kerül majd a digitális világra is. Folytathatnánk a sort.

– Milyen konkrét elképzelései vannak városvezetőként az új esztendőre?

– Az infrastruktúrában elsődleges cél, hogy minden utcán legyen szennyvízcsatorna, víz és aszfalt, és hogy elkezdődjön a kormány támogatásával a várost elkerülő út megépítése, amely tehermentesítené a városközpontot az áthaladó teherforgalomtól. Célunk az is, hogy további gazdasági szereplőket hozzunk a városba, és ezzel nagyobb fizetéseket kapjanak a lakosok. A zöld város program pedig egy olyan komplex tervcsomag, amelybe beletartozik, hogy az egész várost lefedő kerékpárút-hálózatot akarunk létrehozni, továbbá elektromos buszokkal akarjuk megoldani a diákok szállítását. Ide tartozik a termálvíz felhasználása is nemcsak strandon, hanem például közintézmények fűtésére is. Úton vagyunk, sok lesz még az akadály. Az erős városok vállalják a kihívásokat, a gyengék pedig nem mernek kilépni a komfortzónájukból. Mi erősek vagyunk. Én azt szeretném, ha száz év múlva az utódaink azt mondanák, hogy elvégeztük a feladatunkat és helytálltunk. Tudom, ebben sokan mellettünk lesznek. Hiszem, hogy 2020 sok szempontból Nagyszalonta éve lesz.

2020.03.02
Galéria
Török László, Nagyszalonta polgármestere derűlátóan tekint az új évre, célja tovább vezetni a várost a fejlődés útján
Kulcsszavak: