A cselekvő szeretet ünnepe Arany városában

December derekán Nagyszalontán immár 17. alkalommal rendeztek jótékonysági estet. Ezúttal is a cselekvő szeretet ereje szólította meg mindazokat a vállalkozókat és jószívű magánembereket, akik ismét arra szövetkeztek, hogy összefogással, adakozással segítsenek a rászorulóknak.

Ezúttal nemcsak a Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő nagyszalontai gyermekotthonok számára hirdettek gyűjtést a szervezők, hanem a nehéz sorsú helybeli gyermekek étkeztetését is támogatni kívánták, valamint annak a 4 hónapos, Bihar megyei kisfiúnak, Noelnek a gyógykezelésére is felajánlották az összegyűlt pénzadomány egy részét, aki gerincvelői izomsorvadásban szenved.

Az immár hagyományosnak mondható jótékonysági estnek ezúttal is a karácsonyi díszbe öltöztetett Zilahy Lajos Művelődési Ház adott otthont. A terített asztalok mellett helyet foglaló vendégek kezdésként egy kisfilmet láthattak, amely a nagyszalontai gyermekotthont és annak lakóit mutatta be, néhányukat közelebbről is, hiszen meg is szólaltatták őket a videó készítői. A gyermekek elmesélték, milyen úton kerültek az otthonba s hogyan élik a mindennapokat ebben a különleges nagycsaládban.

Az adományest alatt egy 24 órás jótékonysági sportrendezvény is zajlott a város egyik edzőtermében. Itt lelkes, sportszerető emberek kerékpároztak és kocogtak egy teljes napon át a gyermekotthon lakóiért. A nemes kezdeményezésről Szíjjártó Szilárd helyi tanácsos, a program egyik szervezője élő videóban nyilatkozott a helyszínről. A bejelentkezésből megtudtuk, hogy a nap során befolyt részvételi díjakat teljes egészében az otthon számára ajánlották fel a szervezők.

A rendezvény során megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel Böjte Csaba atya, majd Borbély Lénárddal, Nagyszalonta testvérvárosának, Csepelnek a polgármesterével közösen átadta a Bálint családnak azt a vándorbölcsőt, amely három évvel ezelőtt a magyar államelnök felesége, Herczegh Anita jóvoltából érkezett a hajdúvárosba, életre keltve a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőben ringatták, és a kiságyak több nemzedéken át öröklődtek családról családra.

Természetesen az otthon fiataljai is készültek egy kis műsorral az ünnepi estre, így fejezték ki köszönetüket a támogatásért. Hegedűjátékkal ajándékozta meg a résztvevőket a tehetséges Szilágyi Ruben, majd Németh Szilárd magyar országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese mondott beszédet. A politikus ezt követően átadta az összegyűlt pénzadományt rejtő borítékot, mely idén 97 000 lejt tartalmazott. Végül a Bojtorján együttes koncertje koronázta meg az estet.

 

2020.03.02
Galéria
A decemberi rendezvényen 97 ezer lej gyűlt össze Fotók: Balogh Sándor
Alkalomhoz illő műsort adtak elő az otthon fiataljai
Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője is beszédet mondott
Szilágyi Ruben hegedült
Először a nagyobbik testvér, Bálint Léna tesztelte a vándorbölcsőt
Nagyszerű hangulatot teremtett a Bojtorján együttes