Felkészülnek a koronavírus megjelenésére

Vasárnap és hétfőn is ülésezett a megyei vészhelyzeti bizottság. Kijelölték a karantén helyét is.

Az olaszországi városok – ezekben jelentős román közösség él – karanténjának bejelentése után tegnapra és mára is üléseket hívott össze Dumitru Țiplea prefektus, hogy felkészüljenek a járvány esetleges Bihar megyei megjelenésére. Tegnap végigjárták, ma reggel jóváhagyták a karanténnak alkalmas helyeket, ezek listáját nem közölték. A karanténnak amellett, hogy a megfelelő egészségügyi felszerelésekkel rendelkezik, 30-40 ember számára megfelelő tartózkodási helynek kell lennie két hét idejére.

A prefektus azt is kérte, hogy minden határátkelőhelyen legyen folyamatosan legalább egy orvos. Jelenleg a borsi, érmihályfalvi, nagyszalontai és székelyhídi határátkelőknél mérik az országba belépők lázát, nekik egy kérdőívet is ki kell tölteniük.

 

UPDATE

A prefektúra hétfőn délután tudatta: kéttagú orvoscsoportokat alakítottak, melyek három váltásban dolgoznak majd a határátkelőknél. Ma megérkeznek Nagyváradra a termoscannerek, melyekkel a határon belépőket vizsgálják majd, illetve kijelölték a karanténnak alkalmas helyet is.

Bihar megyét több övezetre osztották, ezekben a mentőszolgálat és a sürgősségi osztály orvosai úgynevezett mobilegységekben teljesítenek szolgálatot. A háziorvosokat is bevonják a járvány elleni védekezésbe, illetve kiegészítik azon telefonvonalak számát, amelyen elérhető a 112-es hívószám, és több diszpécser várja majd a hívásokat.

2020.02.24
Galéria